Konačno napravljen DETEKTOR DROGE za SILOVANJE! Od sada ćemo znati da li su nam nešto sipali u piće

Koliko su vam samo puta majke pred izlazak u grad ponavljale rečenicu "Pazi da ti ne sipaju drogu u piće". Od sada mogu biti spokojne...

.

Pratite nas i na Viberu!

Biti mlad danas je očigledno veliki teret, pogotovo ako ste okruženi problematičnim okruženjem. Možda to nije toliko bitna stvar, koliko društvo u kojem živimo. Svakodnevno čitamo o (samo)ubistvima, pijanim vozačima u saobraćaju, fizičkom vršnjačkom i porodičnom nasilju i silovanjima da bi trebalo stalno biti u oprezu. Čak i u vaše slobodno vreme.

Posebno se apeluje na omladinu koja voli da se uveče opusti uz nekoliko čaša alkohola. Da bi zaštitile sebe i svoje vršnjakinje, tri srednjoškolke su napravile izum koji otkriva da li naše piće sadrži drogu za silovanje.

Viktorija Roza, Suzana Kalpelo i Karolina Bogori su učenice gimnazije u Majamiju i one su zaslužne za ovaj izvanredan izum!

Sprava za detektovanje droge za silovanje se sastoji od cevčice koja, kad se stavi u čašu akoholnog pića, menja boju u zavisnosti da li u njoj ima opijata ili ne.

Izum je aminovan od strane Ministarstva zdravlja u Majamiju. Prema podacima Zavoda za statistiku, silovanja se najčešće odvijaju među studentima u alkoholnom stanju, a ciljna grupa su žene od 16 do 24 godine.

Imovativni proizvod može otkriti tragove najpopularnijih oblika droge za silovanje – Rohipnol, gama-hidroksibuten i ketamin.

U nastavku možete pogledati kako ovaj detektor funkcioniše, kao i kampanju koju su ove tri mlade naučnice smislile za tržište.