Na inteligenciju deteta najviše utiče ova stvar na porođaju, a evo i objašnjenja...

Majke, dobro razmislite!

.

Bebe koje su rođene prirodnim putem imaju veći koeficijent inteligencije u odnosu na one rođene carskim rezom u "nametnutom" terminu, tvrde stručnjaci sa Jejla.

Razlog je protein UCP 2, koji utiče na inteligenciju, a njegov nivo je veći u mozgu dece rođene prirodnim putem ili dece rođene carskim rezom ako je porođaj krenuo prirodnim tokom.

Od ovog proteina zavisi kratkoročno i dugoročno pamćenje deteta, kasnije čoveka, što je ključno za stepen inteligencije.

Ovi rezultati su veoma važni jer je u poslednjoj deceniji došlo do ekspanzije porođaja carskim rezom, ali ne iz zdravstvenih razloga i kod beba koje su kroz trudove signalizirale da su spremne da izađu, već su mnoge majke ovu operaciju shvatile kao mogućnost da odrede datum i vreme rođenja svoje dece.

Ginekolozi uglavnom tvrde da je svejedno kada će se trudnica poroditi ako je već ušla u deveti mesec, pa zato zakazuju datum carskog reza.

Ipak, naučnici su sada dokazali da se to negativno odražava na inteligenciju i da bi uvek, ako nema zdravstvenih razloga, trebalo sačekati prirodne trudove.

Pratite nas i na Viberu!

Izvor: radiosarajevo.ba