Tajna pisma: Šta su spasioci radili sa onima koje nisu spasili sa Titanika?

Kapetan spasilačkog broda želeo je da iz mora izvuče što više tela poginulih putnika- bez obzira iz koje su klase. Međutim, kad je uočeno da je brod "Mackay-Bennett" premali za 334 pronađena tela, kapetan je promenio mišljenje. Iz broda je izbačeno više od 100 tela koja nikad više nisu pronađena.

.

Iz broda su izbacivana tela putnika treće klase da bi bilo mesta za putnike prve i druge klase, koji su po mišljenju posade broda, imali više prava na dostojanstvenu sahranu, piše "Elite Daily". Ukupno je izbačeno 116 tela u Atlantski okean. Među njima su bila i tela posade Titanika.
Telegrame koji otkrivaju pozadinu pronalaska tela objavio je istoričar Čarls Has iz Nnju Džersija koji godinama proučava šta se dogodilo sa Titanikom u njegovim poslednjim satima.
"Ova kolekcija telegrama otkriva detaljno koliko je bilo komplikovano sve u vezi sa tim brodom. Jasno pokazuju pod kolikim su stresom bili svi koji su bili uključeni u spašavanje. Kad su ovi telegrami poslati, niko nije mislio da neće ostati tajni. Poslao ih je kapetan

Pratite nas i na Viberu!

Frederik Larnder sa broda "Mackay-Bennett" kompaniji "White Star Line" koja je upravljala Titanikom. U prvim telegramima pisalo je da apsolutno sva tela koja stanu na spasilački brod moraju da budu spašena, a kasnije da su spasioci detaljno popisali sav novac i imovinu nađenu kod preminulih i da predlažu sahranu na moru", rekao je ovaj istoričar.
Pisma je zadržao bivši radnik "Cunard Linea", kompanije koja se spojila 1934. godine sa "White Star Laneom", a potom ih je predao Hasu.

.

Izvor: Bulevar.B92