Kada putujete avionom, važno je da znate šta treba da obučete i obujete tokom leta

Mnogi se, kada putuju, upravo zbog komfora opredeljuju za avion. Pored toga što se treba spakovati za put, podjednako je važno šta obući i obuti za sam let.

.

Evo nekoliko saveta koji će vam zauvek služiti:

Visoke štikle

Visoke štikle nikako nemojte nositi tokom puta, a pevačica Lejdi Gaga je pravi primer zašto ne. Ona je tokom jednog puta dobila trombozu, slabo se kretala i dehidrirala je i imala nagle promene pritiska. Znači, na put se idite samo u udobnoj obući, jer će to u njoj provesti sate.

Stare čarape

Policija nekada ima običaj da na aerodromu od putnika traži da se izuju i da cipele stave na rendgen, pa ne bi trebalo da imate nereprezentativne čarape.

Pratite nas i na Viberu!

Majice sa specifičnim porukama ili dubokim dekolteom

One vas ponekad mogu dovesti u neprijatnu situaciju kada stignete na neko "problematično" odredište.

Slojevito oblačenje

Ono je najvažnije tokom putovanja! Pantalone su toplije i pristojnije od šortska i kratke suknje, a duks je uvek poželjan, u slučaju da u avionu dođe do pada temperature.

Sandale

Najveći su neprijatelj putnika, ne samo zbog hladnoće i čistoće, već i zato što imaju klizavi đon, a podovi na aerodromima su uvek uglancani i samim tim klizavi.

Pored garderobe, važno je i šta se pre putovanja jede, jer neke vrste hrane mogu da izazovu probleme.

Masna hrana

Izaziva povećanje pritiska, koji će svakako skočiti u avionu, pa ovo upozorenje naročito važi za osobe sa hipertenzijom.

Gazirana pića

Pritiskaju bešiku i teraju čoveka da često ide u toalet. Takođe, izazivaju podrigivanje i izbacivanje gasova.

Kafa

Poznato je da je kafa odličan diuretik, ali to nije poželjna pojava u avionu gde je broj toaleta ograničen i ne mogu da se koriste sve vreme. Dodatni problem je ako sedite do prozora, pa ćete stalno morati saputnike da maltretirate da ustanu sa svojih mesta. Još ako putujete do daleke destinacije, kada većina spava...

Alkohol

Mnogi ga koriste iz najbolje namere, jer ih opušta i ublažava strah od aviona. Međutim, alkohol izaziva i dehidrataciju i na visini dolazi do izmenjenog stanja svesti, pa posle "jedne" čašice ljudi postaju pripiti, bučni, imaju nekoordinisane pokrete...

Beli luk

Ovo povrće je izuzetno zdravo, ali kada provri u želucu, nastaje neprijatan miris.

PRTLjAG

Nekoliko sitnica obavezno treba uvek imati u ručnom prtljagu:

  • Maramice
  • Vlažne maramice
  • Gotovinu
  • Fotokopiju pasoša
  • Bombone
  • Lek za glavobolju
  • Jaknu ili duks
  • Nešto za čitanje
  • Rezervaciju hotela

U avionu stjuardese najčešće dele hranu koju mnogi opisuju kao "bezukusnu", ali koju nutricionisti preporučuju kao najbolju za kratak let. Važno je šta se jede tokom leta, a pošto su sedišta uska, putnik koji sedi pored svojim ponašanjem može da iritira sve oko sebe. Zbog toga se putnicima savetuje da izbegavaju da u avion unose hranu koja ima jak miris, koja je masna i koja proizvodi zvuk dok se jede.

Čips

Pored hrskavog zvuka čips se i rasipa, a onaj ko ga jede to nikada ne primećuje. Takođe, miriše veoma intenzivno.

Izvor: novosti.rs