Ove predmete nikako ne bi trebalo da nosite u torbi, jer lopovima olakšavate krađu

Meštani metropola znaju kakav je rizik šetati bezbedno svojim gradom, a da se ne desi neka plačka. Nekada to možete biti baš vi, zato je važno da znate kako da reagujete u takvim situacijama i još važnije šta nosite u torbi.

.

Pratite nas i na Viberu!

Stručnjaci kažu da je dobro biti na oprezu i neke stvari ipak nikad ne nositi sa sobom.

Lozinke

"Neki ljudi smatraju sigurnijim kada nose zapisane lozinke i pinove sa sobom u torbici nego ih ostaviti kod kuće, jer imaju osećaj da su non-stop s njima. Međutim, to ne može biti dalje od istine. Veća je verovatnoća da ćete izgubiti torbicu ili da će vam je neko oteti dok šetate ulicom, nego što će vam provaliti u stan“, ističe Eva Velaskez direktorica centra za istraživanje krađa identiteta.

Kreditne kartice

Priznajemo da su one nekad neophodne, ali stručnjaci ipak savetuju da nosite samo jednu, ako ih imate više. U slučaju krađe, lakše će vam biti postupak prijave, a uvek u rezervi ćete imati onu "sigurnu“, koju ste ostavili kod kuće.

Računi

Ima onih koji su opsednuti čuvanjem računa po novčanicima i torbama, ali ni to nije pametna ideja. Premda vam lopov ne može ukrasti identite samo na temelju računa, ali u kombinaciji sa ostalim dokumentima to će mu svakko olakšati posao.

"Računi lopovu daju sjajan uvid u to ko ste i gde kupujete", objašanjava Velaskez i dodaje da ovim putem ima uvid i u vaš potpis.

Nezaštićeni mobitel

To više nije samo sredstvo komunikacije već i stvar koja skladišti informacije o vama i to one najintimnije. Pametan telefon bez pristupne lozinke za otključavanje omogućava baš svakom strancu da dođe do svih vaših podataka. Stručnjaci upozoravaju da koristite komplikovane lozinke ili otključavajte telefon otiskom prsta.

Izvor: jutarnji.hr