Tri pitanja na razgovoru za posao koja plaše mnoge

Razgovori za posao mogu biti zastrašujući. Čak vam i jedna greška može smanjiti mogućnost dobijanja tog posla.

.

Uvežbate u glavi odgovore, za koje mislite da će vas poslodavac pitati. Ali nikad ne možete biti pripremljeni za sve i uvek postoje neka pitanja koja su gora od drugih.

Istraživanje koje je sprovela internet-stranica za regrutovanje "Total džobs" ispitala je 6.000 ljudi koji traže posao. I dobili su tri pitanja kojih se nezaposleni najviše plaše. A to su:

1. Zašto bi trebalo da vas zaposlim?

Teško je odgovoriti na ovo pitanje, jer mislite da će razlozi postati jasni tokom intervjua. Kada vam postave ovo pitanje, zamislite sebe kao proizvod i probajte da prodate sebe. Nemojte pričati o tome šta vi želite, kao što je dobijanje tog posla, umesto toga pokažite šta vi možete da uradite za kompaniju. Na primer: ako kompanija traži nekog ko će voditi tim, pokažite koje veštine imate kako biste to izveli efikasno.

2. Recite mi nešto o sebi

Veoma nejasno pitanje. Od čega početi? Vaši hobiji? Gde ste odrasli?

Najbolje je ostati fokusiran i razmislite šta želite da poslodavac zapamti kad odete. Počnite sa vašim iskustvom i dokazanim uspesima, zatim pređite na vaše veštine, vrline i sposobnosti.

3. Koje su vaše mane?

Svi mrze ovo pitanje, jer uglavnom ne postoji dobar odgovor. Svaki poslodavac će spoznati kliše odgovore kao što su "ja sam perfekcionista" i "ja uvek dolazim ranije" i naravno ne žeilte da budete potpuno iskreni.

Dobro razmislite o svojim manama i napravite pozitivan obrt. Na primer: ako ste prepoznali problem i želite da ga sredite, to možete učiniti odlaskom na kurs za timski menadžment ili vežbanjem javnog govora.

Takođe, možete vašu manu pretvoriti u snagu, što je uglavnom vrlo teško. Na primer: "Veoma sam strastven kad je u pitanju moj posao, pa sam ponekad frustriran ako drugi nemaju isti entuzijazam".

Izvor: beta, novimagazin