PET podataka koje hitno treba da obrišete sa Fejsa!

Fejsbuk je užasno moćan medij, a sa svim što je toliko rasprostranjeno, treba vrlo biti na oprezu, upozoravaju stručnjaci.

.

S milijardama korisnika, FB je i službeno jedan od najuticajnijih medija na svetu. Koliko je moćan dokazuje i infografika „The Independent“ koja je društvene mreže pretvorila u "države" po broju korisnika, odnosno stanovnika.

Ali, sa bilo čime što ima toliki uticaj treba biti vrlo oprezan. I dok ljudi iz Fejsbuka tvrde da im je zaštita privatnosti korisnika najveći prioritet, postoje određene informacije koje bi bolje bilo nematii na svom profilu.

Što se vrlo lako može iskoristiti protiv vas - bilo u svrhu krađe identiteta ili iz drugih zlih namera, otkrio je anonimni haker objasnivši da on i mnogobrojni drugi poput njega bez problema zloupotrebljavaju te informacije.

1. Rođendan

Te brojke, odnosno datum, deo su veće slagalice koja uključuje vaše ime i kućnu adresu uz pomoć kojih se lakše upada u bankovne račune i druge lične informacije.

2. Telefonski broj

U najboljem slučaju na njega vas može zvati tajni obožavatelj. U gorim slučajevima možete dobiti pozive zbog kojih ćete morati da promenite broj telefona. Osim toga, i uz pomoć njega se može doći do vaše lokacije.

3. Fotografije vašeg deteta/mlađeg člana porodice

Time izlažete maloletnika pedofilima, ugrožavate njegovu privatnost i otvarate put prema detetu - posebno ako stavljate informacije poput onih gde ide u vrtić, u školu, gde provodi vreme...

4. Informacije vezane za vaš posao

Ne samo da otkrivate gde ste većinu dana, već i otkrivate i svoju "slabu tačku." i pružate nepotrebne informacije uz pomoć kojih vam neko s lošim namerama može lako napakostiti. Takođe, ako stavitei svog poslodavca na stranicu, treba da budete svesni da taj potez može da se protumači i kao da sve što radite na društvenim mrežama u tom trenutku postaje odraz i vaše firme.

5. Svoje lokacije

Ako se već toliko žarko želite da se pohvalite mestom gde ste bili, učinite to koji dan kasnije, savetuje anonimni haker.

Izvor: Express.hr