Jeste li primetili da su naši omiljeni crtani likovi uvek žute boje? Zašto?

Od Simpsona, preko Sunđer Boba, Pikačua, ptičice Tviti...

.

Pratite nas i na Viberu!

Prvi razlog je teorija boja, svetlo - tamno, toplo - hladno... Najjači je kontrast čistih boja prvog reda žuto - crveno - plavo. Utisak je zvučan, silovit i određen. Narančasta, zelena i ljubičasta, slabije po svojoj hromatskoj vrednosti od žute, crvene i plave daju i slabiji kontrast, dok je utisak koji stvaraju boje trećeg reda još slabiji.

Takođe, jedan od važnijih kontrasta je komplementaran. Dve svetlosti obojene komplementarnim bojama pomešane daju belu svetlost. Stavljene jedna uz drugu, one se međusobno pojačavaju, dok pomešane poništavaju jedna drugu.

Komplementarni parovi su:

žuto - ljubičasto

žutonarančasto - plavoljubičasto

narančasto - plavo

crvenonarančasto - plavozeleno

crveno - zeleno

crvenoljubičasto - žutozeleno

Drugi razlog je RGB model boja. O čemu je reč? Koristi se u televizijskim serijama i filmovima, a sastoji se od tri primarne boje - crvene, zelene i plave. Mešanjem te tri boje dobijaju se sekundarne i tercijarne. RGB model je aditivni, svetlosni model mešanja boja i u tom se modelu žuta zapravo podudara s plavom.

Treći razlog je psihologija boja, na koju naše oči nesvesno reaguju. Dokazano je da različito reagujemo na određene boje i da one kod nas izazivaju različita emocionalna stanja. Žuta boja nam brzo zapadne za oko i povezana je sa srećom i energijom, a i većina daltonista ume da prepozna žutu.

.

Izvor: drukciji.ba