Za kim zvono zvoni? Preživeo je četiri rata, šest teških bolesti i dva pada avionom!

Nije ni čudo što mnogi danas govore da je Hemingvej bio jedini koji je mogao da ubije Hemingveja.

.

Slavni američki pisac i novinar Ernest Hemingvej bio je neobična ličnost. Svet je do tad pamtio krhke i povučene književnike, a on je bio snažan, radoznao i žedan života. Krajnje kontroverzna ličnost, Hemingvej je svoj život posvetio trima stvarima - udicama, puški i pisaćoj mašini.
Nema toga što nije dokačilo Ernesta Hemingveja tokom njegovih nešto više od 60 godina života, od bolesti, preko povreda, do obaranja aviona.
Intenzivan život doveo je ovog pisca i do brojnih frontova. Učestvovao je u Prvom svetskom, grčko-turskom, Španskom građanskom i Drugom svetskom ratu - kao ratni dopisnik, ali i borac i vozač saniteta.
Baš tokom Prvog svetskog rata vozio je sanitet Crvenog krsta. U julu 1918. godine bio je teško ranjen i, kako je kasnije i sam izjavio, osetio je da život curi iz njega. "Bilo je to kao da svilenu maramicu iz džepa izvlačite vukući za jedan ćošak", napisao je tim povodom. Posle 237 delića šrapnela izvučenih iz tela, Hemingvej je ostao živ, sa aluminijumskom čašicom kolena i dva ordena.

Nekoliko godina kasnije, dok je pecao na čuvenom Ki Vestu, uspeo je samog sebe da upuca u obe noge, dok je lovio ajkulu.

Baksuzni pisac jedared je povukao ono za šta je mislio da je lanac od vodokotlića, pa je tako srušio luster sebi na glavu, a jednom je slomio stopalo šutnuvši vrata u naletu gneva.
Hemingvej je preživeo i dva obaranja aviona - i to u samo dva dana, 1954. godine. Najpre je pilot Cesne morao da sleti kako bi izbegao jato ibisa iznad Afrike, ali je birao između peščane obale na kojoj se baškarilo šest krokodila i žbunja oko kojeg je boravilo krdo slonova. Izabrao je žbunje i njih troje proveli su noć u džungli, okruženi slonovima.

Narednog dana, Hemingvejevi su se ukrcali na još jedan mali avion koji se srušio i zapalio. Oboje su bili prilično povređeni i tada su mediji objavili da su poginuli. Ipak, Hemingvej je veseo išetao iz džungle, noseći granu banana i bocu džina.
Da njegov život nisu obeležile povrede prouzrokovane besom ili avanturističkom životom, dokaz je i činjenica da je Hemingvej preležao antraks, malariju, tešku upalu pluća, kancer kože, hepatitis i dizenteriju.

I, naposletku, kako mnogi koji su upućeni u sva njegova stradanja kažu, Hemingvej je jedini uspeo da ubije Hemingveja. Pisac je okončao svoj život lovačkom puškom 1961. godine, kada je osetio da mu zdravlje popušta i onemogućava da živi onako kako želi.

Pratite nas i na Viberu!

Izvor: Dnevno