Bolesti koje možemo dobiti od kućnih ljubimaca

Pre nego što donesete odluku da nabavite kućnog ljubimca imajte na umu koliku brigu zahteva odabrana životinja i koje su njene potrebe. Osim toga, kućni ljubimci nas mogu zaraziti ne tako bezopasnim bolestima.

.

Pratite nas i na Viberu!

Tinea (lišaj)

Tinea je česta infekcija stopala koju uzrokuju gljivice. Na temenu i telu se naziva lišaj, a na stopalima je poznata kao gljivična infekcija stopala. Vrlo česta i javlja se u obliku crvenih krugova na koži tela, najčešće na licu, vratu, preponama, rukama i stopalima (tzv.atletsko stopalo).

Rundvorm

Najčešći interni parazit u mačaka, a može biti dužine i do 10 centimetara. Mačići se ovim parazitom mogu zaraziti preko majčinog mleka, dok se odrasle mačke mogu zaraziti ako pojedu zaraženog glodavca. Kod ljudi, godišnje se ovim parazitom zarazi i do 10 hiljada dece. Najgori scenario je kada se ova infekcija ne leči, što kasnije može doći i do slepila kod ljudi.

Hukvorm

Kod ovog virusa, paraziti jedu crevnu sluznicu pasa, što uzrokuje gubitak krvi, a to potencijalno može biti opasno po život. pogotovo za štence. Na vlasnike se ovaj parazit može preneti putem kože, na primer ukoliko hodate bosi po travi na kojoj su prethodno obavili nuždu vaši kućni ljubimci.

Važno je napomenuti da se većina bolesti koje se prenose sa životinje na čoveka može sprečiti redovnom higijenskom negom kućnog ljubimca.

Izvor: tportal.hr