Zašto je glupo hvaliti se slikom pasoša i avionske karte na mrežama

Nema ničeg popularnijeg na društvenim mrežama od hvaljenja avionskim kartama, boravcima na aerodromima, ali osim što je iritantno, nije ni pametno.foto: thinkstock

.

Mnogo ljudi na društvenim mrežama objavljuje fotke boarding passova, tačnije avionskih karata na kojima se vide svi podaci.

Pratite nas i na Viberu!

Ime, prezime, ali i svi podaci o letu nalaze se unutar bar koda da propusnici. Mnogi misle da je taj kod dovoljna sigurnost, ali Brajan sa sajta „Krebs on Security“ piše da je očitavanje tog koda toliko jednostavno da taj neko ne mora biti ni iskusan u hakovanju.

Štaviše, dovoljno je fotografiju propusnice ubaciti u bilo koji online čitač i svi podaci će se izlistati, a i sam Brajan je to pokušao sa kartom svog prijatelja.

Da stvar bude još gora on je sa tim osnovnim putničkim informacijama otišao na stranicu aviokompanije s kojom je leteo i uspeo je da uđe na profil svog prijatelja i sazna sve njegove prošle i buduće letove. Na osnovu šifre iz njegove rezervacije došao je do njegovog broja telefona, podataka iz pasoša, a bez većih problema promenio mu je i PIN.

Zato, izbegavajte da slikate svoje karte kada krenete na put.

Izvor: Bulevar.B92