Jedina zemlja na svetu koja ima Ministarstvo za sreću! Njeni stanovnici neguju ono što je većina nacija danas zaboravila...

U članu 9. Ustava stoji da je pravo na sreću zagarantovano svakom građaninu ove zemlje.

.

Butan je jedina zemlja na svetu u kojoj je najvažniji cilj svakog građanina da bude srećan, a uloga vladajućih organa je to i da zakonom ostvari.

Zbog toga, svakoj osobi u Butanu prilikom popisa stanovništva postavlja se pitanje "Da li ste srećni?". Na prošlogodišnjem popisu 35% stanovnika se izjasnilo kao "izuzetno srećni", 47,9% stanovnika kao "umereno srećni", a 8,8% je "nesrećni", piše n1.info.

Za nivo blagostanja koristi se indikator bruto nacionalna sreća, a svuda se uračunava društveni bruto proizvod (BDP). Tim povodom, vlada Butana osnovala je Ministarstvo sreće.

To je jedinstvena zemlja, jer je njeno stanovništvo u dosta manjoj meri pogođeno glađu i kriminalom. Ljudi su tamo zadovoljni, nisu opsednuti modernom tehnologijom, kao u većini zemalja i svakodnevno se trude da sačuvaju svoju kulturnu baštinu. To je razlog što na svojoj koži nisu osetili siromaštvo i ratove.