Koji ste tip PANIČARA? Ovaj TEST će detaljno opisati vaš pogled na svet

Zavisno od situacije, manje-više svi smo paničari. Anksioznost, briga, neprestrano nerviranje samo su jedni od vidova stresa koji se manifestuju kroz mučnine, bolove u želucu, gojaznost,... Koliko god vi bili svesni da se ni zbog čega ne treba nervirati, napade besa je ponekad nemoguće kontrolisati.

.

Hajde da testiramo koliki ste paničari, a rezultati testa će otkriti vaš pogled na svet.

1. Stigao vam je neočekivani račun, a vi nemate dovoljno novca da ga platite. Nemate drugog izbora nego da pitate rodbinu za pozajmicu. Najviše vas brine:
A) Plašite se da će oni pomisliti da ste propalica, a tek ako vam deca saznaju za to - izgledaće kao da ste ih izneverili.

B) Šta će se dogoditi ako ne budete mogli da vratite novac. Da li ćete možda podići kredit? Nikada nećete imati svoj mir i zauvek ćete živeti u dugovima su jedine misli koje vas muče.

C) Zašto niste uspeli. Ne možete ispuniti svoje obaveze i niste osoba kakva ste mislili da ćete biti u ovom periodu života.


2. Vašoj staroj majci u poznim godinama treba pomoć. Zamolila vas je da je odvezete na pregled, ali nešto važno vam je iskrslo na poslu, zbog čega će vaša majka na kraju otići lekaru autobusom.

A) Brine vas to što će vaša majka sigurno misliti da ne marite za nju.

B) Opsednuti ste mišlju da će verovatno pasti i povrediti se. Na kraju će završiti u bolnici i vi ćete biti krivi.

C) Mislite da ste loša ćerka/sin. Trebalo bi da joj pomognete, jer nije pošteno da je zanemarite, nakon svega što je učinila za vas.

3. U poslednje vreme ste nabacili koji kilogram viška. Vi:

A) Osećate se neugodno. Mislite da su sve oči uprete u vas u javnosti, a vašem partneru više niste privlačne. Svi ljudi koji se smeju, sigurno se smeju vama.

B) Dvoumite se da krenete na dijetu, ali misao da ni to nema smisla preovladava. I na kraju, odustajete. Čeka vas dijabetes ili nešto još gore, pa se pripremate na to.

C) Odmah sebe nazivate gojaznom osobom. Bacate sve grickalice i slatkiše iz kuće u nadi da će vam to moći, i zaklunjete se da nećete unositi više od 700 kalorija dnevno.

Najviše odgovora na A:


Vaš tip paničara je "čitač misli"
. Kao čitač misli sve shvatate lično i mislite da uvek znate šta tačno drugi misle o vama. Ako je neko namršten, verojatno mislite da vas ne voli. Ako ćutite na sastanku, mislite da vaš šef smatra glupom osobom. Vaše misli najčešće ne odražavaju stvarnost. Rešite se anksioznosti vežbom "zamene uloga". Zamislite da je neko drugi u vašoj situaciji umesto vas. Zamena uloga će vas naučiti kako da shvatite stvarnost onakva kakva zaista jeste, bez neosnovanih konstrukcija.

Najviše odgovora pod B:


Vaš tip paničara je "katastrofičar". 
Katastrofičari su opsednuti budućnošću u kojoj uvek zamišljaju neki negativan ishod. Na primer, kad napipaju čvorugu na vratu odmah su uvereni da imaju zloćudni tumor. Umesto zamišljanja najgoreg mogućeg scenarija zamislite svoju anksioznost kao termometar mogućnosti. Na vrhu termometra nalazi se najgori scenario, a na dnu najbolji. U sredini je mnoštvo mogućih ishoda koji su više racionalniji nego onaj na vrhu. Podsetite se da vaša količina anksioznosti ne odgovara stvarnosti. Ne zamenjujte "moguće" sa "verovatnim".

Najviše odgovora pod C:


Vaš tip paničara je "sve ili ništa"
. Spadate li u ovaj tip, imate sklonost preteranoj generalizaciji, fokusiranju samo na negativne aspekte situacije, te gledate na probleme kao na potpuni uspeh ili potpuni neuspeh. Smirite anksioznost fokusirajući se na stvari koje funkcionišu i na ono što može poći u dobrom smeru. Usmerite se na dobre stvari u životu i nakon nekog vremena naučićete kako lakše da prelazite preko negativnih stvari.

Izvor: 24sata.hr