U susret Uskrsu: Obradujte svoje dete filmom "Uskršnji zeka: Čuvar zlatnog jajeta"

Uoči radosnog hrišćanskog praznika, u bioskope širom sveta, pa i u domaće, pravo sa ovogodišnjeg Berlinskog festivala, gde je pokupio nominaciju za Kristalnog medveda, 16. marta stiže dugo očekivani “Uskršnji zeka: Čuvar zlatnog jajeta”.

.

Sinhronizovana u 2D i 3D, porodična animirana komedija zasnovana je na romanu “Škola za zečeve” iz 1924, a cilj joj je da gledaocima novog milenijuma na zanimljiv i moderan način prenese poruku staru skoro čitav vek – pod ovim Suncem ima mesta za sve. Primer za to je naš junak Maks. Zec koji iz grada dolazi na selo i tamo u svojim slabostima otkriva neverovatnu moć – dovoljnu da sa prijateljima spasi Uskrs! Čak i kada deluje da je sve izgubljeno, uvek postoji rešenje, poručuju nam junaci “Uskršnjeg zeke”, učeći nas da je snaga volje i ljubavi nepobediva.

SINOPSIS FILMA

Maks je mudri gradski zec. Sa prijateljima provodi bezbrižne dane čekajući novu zavrzlamu koja bi mu pomogla u ostvarivanju glavnog životnog cilja – priključavanje zečjoj bandi. Glavne družine opakih zečeva u gradu. Da bi dokazao svoju hrabrost pred drugarima, on pristaje da pilotira avionom na daljinski upravljač. Nije ni slustio da će ga ova letelica odvesti u najveću životnu avanturu.

Njegov avion se iznenada kvari i Maks pravo s neba pada u školu za zečeve, skriveno šumsko mesto na kojem krzneni mališani od porodice lukavih lisica kriju navažniju od svih dragocenosti – uskršnje jaje. Ovo zdanje na jednom mestu okuplja sve zečeve rešene da jednog dana postanu čuvene „uskršnje zeke – čuvari dragocenog zlatnog jajeta”. Po dolasku u školu, Maks zatiče pomalo štrebersku atmosferu, potpuno suprotnu njegovom dotadašnjem urbanomm životu.

Lepa ograda od crvenih ruža okružuje školu čija je trnovita živica prvoklasna odbrana od dosadnih lisica sa druge strane. Profesori su konzervativni i strogi, ali potpuno posvećeni odgajanju i obrazovanju svojih štićenika, čija im je bezbednost na prvom mestu. Zahvaljujući ljupkoj Emi i lekcijama madam Hermione, stručnjaku borilačkih, ali i životnih veština, Maks ovladava moćima magije kako bi uz pomoć prijatelja spasio Uskrs. Usput će shvatiti značaj ljubavi, porodice i ovog radosnog praznika.

"Koreni tradicije uskršnjeg zeca sežu daleko u pagansku prošlost germanskih naroda. Sa vekovima, simbolika i tumačenje ovog obeležja, danas sinonima jednog od najradosnijih hrišćanskih praznika menjali su se i prilagođavali, ali smisao je i dalje isti – dočekivanje proleća, Sunca i buđenja prirode iz zimskog sna. Sa velikom radošću prihvatila sam da režiram “Uskršnjeg zeku” po mom omiljenom romanu iz detinjstva. Za razliku od mnogih današnjih agresivnih animiranih filmova, koji guše dečju radost, naš film slavi porodične i tradicionalne vrednosti, ljubav, plemenitost i moć darivanja", poručuje rediteljka Ute von Münchow-Pohl.

Film „Uskršnji zeka“ će se na redovnom repertoaru bioskopa naći od 16. marta u distribuciji Dexin filma, a trejler filma pogledajte u nastavku.