Vaše dete želi psa? Ove rase se preporučuju

Veterinari, poznavaoci životinja i statističari preporučuju nekoliko rasa pasa za koje tvrde da su dobar izbor za porodičnog ljubimca i prvog psa vašeg deteta.

.

Koker španijel

Ko se odluči za kokera, mora da zna da je za njegov pravilan razvoj neophodno dosta kretanja. Uživanju u aktivnostima sa psom pomaže činjenica što kokeri vole da se igraju loptom i da izvode razne trikove, pa detetu sa njim neće biti dosadno.

Mops

Simbolično ga zovu i “mlađi brat boksera” i zato ga stručnjaci i preporučuju za porodice. Ima sve dobre odlike boksera samo u manjem telu. Ovaj pas ima odličan karakter i nije zahtevan, prava je maza i voli da provodi vreme u kući. Ne zahteva preveliku aktivnost, već samo redovnu šetnju. Jedina loša strana jeste preterano linjanje, tako da će svakodnevno usisavanje biti vaša obaveza. Ili obaveza deteta.

Šnaucer

Ukoliko tražite psa koji će uvek biti uz vaše dete, stručnjaci za ljubimce savetuju da se opredelite za šnaucera. Iako možda laju malo više, odani su, pouzdani i ostvaruju izuzetno jaku povezanost sa porodicom sa kojom žive.

Pudla

Iza prepoznatljivog spoljašnjeg izgleda krije se živahna i radoznala rasa. Sposobna je da se prilagodi velikom broju situacija i laka je za obuku! Može čak i spasiti život svom vlasniku, jer ima neobičnu sposobnost da prepozna prve signale epileptičnog napada.

Sa linjanjem nećete imati problema, ali pudla traži stalnu negu – od rođenja pa do kraja života. Dobronamerna je, druželjubiva, obožava decu – i sve to je čini idealnim kućnim ljubimcima.

Neke generalne karakteristike malih “kućnih” pasa jeste da je njima u stanu potrebno mnogo manje prostora nego velikim psima. Manje jedu, ali neki mogu biti veoma izbirljivi pa primorati vlasnika da kupuje hranu vrhunskog kvaliteta.

Na kraju, uz svu brigu oko psa u stanu, njemu je potrebno vreme da se navikne na svoj prostor, na ukućane. Zbog toga mu treba dozvoliti da se sa porodicom udruži na sebi svojstven način.

Izvor: n1