O čemu razgovaraju šimpanze?

Šimpanze su nam po mnogo čemu slične, ali da li ste znali da one razgovaraju? A, šta mislite, o čemu "ćaskaju"?

.

Naučnici su došli do zaključka da šimpanze najčešće razmenjuju informacije o najmanje dve stvari: o omiljenim voćkama i na kom drvetu su našle tu ukusnu hranu.

Šimpanzama je u interesu posebno da znaju kolika je veličina stabla gde se nalaze plodovi, tako da vikanjem prenose tu informaciju drugim jedinkama.

Za potrebe istraživanja, naučnici su kampovali u Tai šumi na Obali Slonovače više od 750 sati kako bi posmatrali ponašanje šimpanzi.

Istraživači su otkrili da one ispuštaju određene zvukove kada traže nešto da grickaju, a glas im se promeni kada žele određenu vrstu voća.

"Šimpanze imaju veoma složen komunikacijski sistem koji uključuje raznolikost zvukova ali takođe i ekspresije lica i pokreta", objasnila je Ejmi Kalan, glavna istraživačica projekta.

U istraživanju, objavljenom u naučnom časopisu Animal Behaviour, posmatrano je ponašanje devet odraslih šimpanzi i zaključeno je da ton zvukova koje ispuštaju zavisi od vrste hrane koju žele da jedu kao i od mesta na kom se ta hrana nalazi.

Ukoliko se voćke koje žele nalaze na niskom drveću, ispuštaće visoke tonove, a ako se nalaze na visokom drveću, ispuštaće niske tonove i na taj način privući više šimpanzi.

Izvor: b92.net