Sultanov vozni park: U garaži 7.000 automobila! (VIDEO)

Sultan od Bruneja ima najveću kolekciju vozila u svetu.

.

To što se zovete Hadži Hasan Hasanal Bolkijah Muzaidin Vadulah ibn al Marum Hadži Omar ali Saifuiden Sadul Kairi Vadijen nije razlog da imate mnogo automobila. Svakako ne 7.000, koliko ih ima 29. sultan od Bruneja (67), čije puno ime verovatno napamet ne mogu da izgovore ni brojni mu dvorjani. Prema Forbsovoj listi, on je najbogatiji krunisani vladar na planeti, sa bogatstvom od oko 20 milijardi dolara, i velikom strašću prema automobilima.
Vladar Sultanata Bruneji, naftom i prirodnim gasom bogatom zemljom na severozapadnoj obali Bornea, na vlast je došao 1967, posle abdikacije svog oca.

.

Tada je sultan, koji voli da igra badminton i puši najfinije cigare, počeo da kupuje mnogobrojne, uglavnom najskupocenije automobile.

Pri tome je kod velikog broja automobila proizvođač morao da ispunjava posebne zahteve sultana, pa je tako nekoliko njegovih vozila, ionako preskupih, optočeno zlatom, dijamantima... Garaža sultana od Bruneja je, u stvari, jedna velika palata s mnogobrojnim krilima u kojima su automobili razvrstani prema brendovima. Cela kolekcija, prema nekim procenama, vredi oko milijardu dolara.

Posluga se stara o 604 najskupocenija "rols-rojsa" na planeti, 574 "mercedesa", 452 "ferarija", 382 "bentlija", 209 "be-em-vea", 179 "jaguara", 134 "keningsega", 21 "lamborginija", 11 "aston martina"...

.

POSLUGA

Zanimljiv je podatak i da nekoliko članova posluge koja se stara o "garaži" na posao dolazi - "rols-rojsevima".

Izvor: novosti