Zanimljivosti

Misterija rešena: Zašto vlasnici i psi liče?

Jedan od članova vaše porodice je pas? Ukoliko stanete zajedno ispred ogledala, uočićete sličnosti kojih niste ni svesni, pročitajte i zašto...
06.02.2017. - 09:50h

Psiholog Sadahiko Nakajime sproveo je istraživanje i dokazao da psi i njihovi vlasnici zaista liče, ali dobio je i odgovor zašto je to tako.

U eksperimentu je ispitivano 500 osoba, kojima su pokazivane fotografije vlasnika i pasa, odvojeno. Ispitanici su zatim dobili zadatak da spoje sliku psa sa slikom svog vlasnika. Dobijeni rezultati su bili fascinantni!

Ipitanici su u skoro 80 posto slučajeva tačno uradili zadatak – uspeli su da spoje vlasnika sa njegovim psom.

Takođe, učesnici istraživanja su u 74 odsto slučajeva uparili pse i vlasnike samo na osnovu fotografija koje su pokazivale njihove oči, a 73 odsto tačnih parova je bilo na osnovu fotografija usta.

"Ljudi biraju psa na osnovu takozvane sklonosti ka poznatom i to je potpuno nesvesna selekcija,", objasnio je Sadahiko Nakajima da vlasnici psa ne počinju vremenom da liče na njih, niti obrnuto, već da se još prilikom biranja životinje ispoljava naša prikrivena skolonost da budemo u okruženja bića i predmeta koji su nalik na nas, koji su nam "poznati".

Izvor: zivotinje.rs