Sve što niste znali o slepim miševima, a niste imali koga da pitate

Verovatno niste znali da glava nekih vrsta slepih miševa liči na konjsku glavu, ali ni da se neke vrste udvaraju pevanjem? Postoji slepi miš koji je težak samo dva grama, ali vrsta kojoj je jezik duži od tela.

.

Evo 15 zanimljivosti o slepim miševima koje će vas baš iznenaditi.

1. Ima ih u svim bojama i šarama

Od bele do narandžasto-crne, slepih miševa ima u raznim bojam i šarama. Određene vrste u centralnoj i zapadnoj Africi, poput Ćalinolobus dwyeri, svojim šarama neodoljivo podsećaju na pande ili jazavce.

2. Postoje slepi miševi koji love ribe

Kada slepi miševi love insekte noću, svoj plen pronalaze pomoću neverovatne sposobnosti koja radi po principu sonara - proizvode zvuke koji se odbijaju od objekata i pomoću ehoa utvrđuju prostorni raspored. Zanimljivo je da jedna vrsta slepih miševa, nazvana Veliki buldog, koristi isti princip za lov ribe. Leteći iznad vode, ovaj slepi miš registruje podvodno kretanje svog plena, a onda munjevitom brzinom oštrim kandžama hvata klizavu ribu.

3. Neki slepi miševi mogu da se pripiju uz vertikalan zid

Poput vakumskog pričvršćivača, slepi miševi iz porodice Thyroptera imaju specijalne čašice na zglobovima koji im pomažu da se pripiju uz glatko tropsko lišće. To im omogućava da sebi obezbede sigurno mesto za odmor i skrivanje od mnogih predatora. Slepi miševi sa Madagaskara, Myzopoda aurita (iz familije Myzopodidae), poznatiji i pod nazivom sucker-footed, luče adhezivnu supstancu koja im pomaže da se prilepe za površinu.

4. Jedna vrsta slepih miševa ima jezik koji im je duži od tela

Anoura fistulata, poznatiji kao slepi miš tubastih usana, ima neverovatno dugačak jezik. Dužina ovog organa često im je do jedan i po put duža od dužine tela. Ovaj slepi miš koristi svoj monstruozno dugačak jezik kako bi dosegao nektar koji se krije duboko u cvetovima tubastog oblika. Kada ga ne koristi, jezik se nalazi u grudnom predelu, odmah pored srca.

5. Određene vrste kreću se po zemlji

Kada je novozelandska vrsta Mystacina tuberculata gladna, svoju hranu pronalazi na tlu. Nakon što uvije krila i počne da ih koristi kao nožice, velikom brzinom kreće se po zemlji u potražnji za nektarom, sitnijim insektima i bobicama.

6. Neki prave šatore

Tražeći bolje skrovište od kiše i predatora, određene vrste slepih miševa razvile su sposobnost pravljenja šatorčića. Savijajući veliko tropsko lišće, uspevaju da naprave veoma efikasno skrovište. Jedna od takvih vrsta je i Ectophylla alba (hondurski beli slepi miš).

7. Neki imaju čudne frizure

Chaerephon chapini, vrsta slepih miševa koja se može naći u subsaharskoj Africi, ima zanimljivu frizuru. Ženkama ove vrste galvu krasi čupava gomila krzna koja štrči na sve strane, dok se mužjaci mogu pohvaliti većom krestom.

8. Slepi miševi oprašuju cveće

Poput pčela, koje su najpoznatiji oprašivaći iz sveta insekata, neki slepi miševi daju svoj doprinos u razmnožavanju određenih biljnih vrsta. Meksička biljka agava, poznata po tome što se od nje pravi alkoholno piće tekila, specifičnim listovima koji šire neprijatan miris noću privlače slepe miševe.

9. Slepi miš sa glavom konja

Veliki broj vrsta slepih miševa su veoma neobičnog izgleda. U jakoj konkurenciji, sigurni pobednik je Hypsignathus monstrosus. Ženke ove vrste imaju relatino normalnu glavu koja oblikom podseća na glavu lisice. Mužjaci, sa druge strane, imaju skoro tri puta veću glavu od ženki, koja podseća na glavu konja i koja im omogućava da se oglašavaju na specifičan način.

10. Postoje vrste koje se hrane škorpijama

Pustinjski dugouhi slepi miš hrani se nesvakidašnjim plenom - škorpijama. Ova vrsta direktno napada glavu škorpije, koja je onda, braneći se, neretko ubode svojom bodljom. Dugouhi slepi miš nije poprilično probirljiv po pitanju vrste kojom se hrani, na njegovom jelovniku nalazi se i Izrealski pustinjski škorpion, jednu od retkih vrsta koje su smrtonosne čak i za ljude.

11. Vrsta slepog miša čija glava uopšte ne liči na glavu

Već smo utvrdili da neke vrste slepih miševa imaju interesantno neuobičajene oblike glave. Međutim, Rhinolophus paradoxolophus, vrsta koja se može naći u jugoistočnoj Aziji, pomera granice čudnovatosti. Sa licem koje neodoljivo podseća na neuspeli origami rad, glavu ovog slepog miša krasi dugačak nos koji koristi kako bi usmerio svoj sonar.

12. Jedna vrsta teži manje od penija

Omalenu vrstu slepih miševa iz porodice Craseonycteris thonglongyai odlikuje težina od svega dva grama i veličina od 33 milimetra. To ih čini najmanjom vrstom slepih miševa, a ujedino i jednim od najmanjih sisara.

13. Neke vrste dosežu neočekivane veličine

Određene vrste slepih miševa mogu imati raspon krila od čak pet stopa (približno 1,5 metara). Jedna od najvećih vrsta je Acerodon jubatus, čiji se raspon krila meri u neverovatnih 1,7 metara, sa težinom od 1,2 kg.

14. Moljci ometaju eholokatore slepih miševa

Mnogi slepi miševi koji se hrane insektima svoj plen love pomoću eholokatora, sonarne osobine koja se zasniva na lokacije plena putem zvučnih talasa koji se odbijaju o prepreke na svom putu. Međutim, postoje insekti koji umeju da uzvrate udarac. Takav je slučaj sa određenim vrstama moljaca koji, trljajući svoje genitalije, proizvode zvuk koji ometa slepe miševe. Rat zvukom nije ograničen samo na moljce i njihove predatore. Kako naučnici utvrđuju, postoje vrste slepih miševa, poput meksičkih repaša, koji međusobno omeataju signale tokom lova na plen, time zbunjujući konkurenciju.

15. Neke vrste pevaju ljubavne pesme

Mužjaci nekolicine vrsta očaravaju svoje partnerke kompleksnim melodijama koje se mogu meriti sa onim koje proizvode određene vrste ptica. Zanimljivo je da se ovo umeće prenosi kroz generacije, mladunci pesme uče od svojih roditelja i kasnije ih prenose na svoje potomstvo.

Izvor: NationalGeographic.rs