Zanimljivosti

Zašto je ljubimce bolje sterilisati

Iako je danas potpuno normalno sterilisati svog ljubimca, to donedavno nije bila standardna praksa. Ima nekoliko odgovora na pitanje zašto je ta procedura postala uobičajena.
12.11.2016. - 11:56h

Zdravlje

Ne postoji nikakva naučna osnova po kojoj sa sigurnošću može da se kaže da je roditeljstvo životinja dobro za njih. Štaviše, sve što je poznato ukazuje na to da sterilisani ljubimci ređe dobijaju određene bolesti i vrste raka. Osim što je sterilizacija pozitivna za zdravlje ljubimaca, takođe smanjuje broj životinja na ulici koje u većini žive kratko i u lošim uslovima.

Ponašanje

Sterilizacija može da promeni karakter ljubimca, ali je ta promena uglavnom nabolje. Sterilisane životinje ne pate od hormonalnih fluktuacija koje uzrokuju nepoželjno ponašanje, poput tuče s drugim životinjama, uriniranja van toaleta i potrebe za lutanjem.

Težina

Uvreženo je mišljenje da će se ljubimac ugojiti nakon sterilizacije, ali to zapravo zavisi od vlasnika. Ako vodite računa o njegovoj težini, onda neće doći do gojenja. Važno je samo imati dobre navike prilikom hranjenja životinje, kao i podsicanje svakodnevnih fizičkih aktivnosti.

Godine

Retke pasmine mačaka i pasa imaju korist od kasnije sterilizacije, ali većina se steriliše u ranijem uzrastu. Na taj način se sprečava neželjeno potomstvo koje životinje mogu da imaju vrlo rano.

Cena

Cena sterilizacije uglavnom je niska, s obzirom na to da je u pitanju procedura koju treba obaviti samo jednom. Ponekad će u slučaju novčanih poteškoća razna udruženja za zaštitu životinja priskočiti u pomoć ili izaći u susret kako bi se ljubimcu omogućio bolji život sa smanjenom šansom za bolest.

Izvor: tportal