Laguna i Prosveta objavljuju knjigu jedne od najpopularnijih kineskih književnica Danjan Čen

Knjiga „Šangajska princeza“ govori o strahotama koje su preživljavali Kinezi u vreme Kulturne revolucije priča i o jednoj od najfascinantnijih žena Šangaja 20. veka.

.

Rođena u Australiji u porodici imućnih prekomorskih Kineza industrijalaca i trgovaca, Dejzi Kvok se sa roditeljima seli u Šangaj, gde joj otac postaje direktor i suvlasnik jedne od najvećih robnih kuća. Život u luksuzu, najviše moguće obrazovanje, bezbrižno detinjstvo i mladost, okončavaju se naletom Kulturne revolucije u Kini. Dejzin muž je uhapšen kao kapitalista, ona biva izbačena iz kuće i sa sinom stanuje u sobici u potkrovlju koja prokišnjava. Šalju je na prisilni rad na ostrvu na reci Jangce radi prevaspitavanja, maltretiraju i kažnjavaju na najsurovije načine, ali ona uspeva da sve izdrži i kraj Kulturne revolucije dočeka ponosna i dostojanstvena. Nastavila je da živi u Šangaju i dalje u oskudici, odbacila prilike da ode kod rođaka u SAD tvrdeći da je živela bogat život, jer da nije bilo neprilika i teškoća, nikada ne bi saznala koliko je snažna kao ličnost. Umrla je u dubokoj starosti, a autorka je s njom bila do kraja života – neprekidno učeći na njenim primerima.

Zanimljivosti o Danjan Čen:

Danjan Čen i njena porodica takođe su imali teškoća tokom Kulturne revolucije. Dok su roditelji bili u diplomatskoj službi u inostranstvu, njena starija braća su bila u specijalnim logorima za diplomatsku decu u Kini.

Knjiga „Šangajska princeza“ na kineskom jeziku se i dalje doštampava, a do sada je prodato preko 900 000 primeraka ove knjige na kineskom jeziku. Verzija na engleskom jeziku, sa koga je prevedena na srpski, objavljena je 2010. godine.

DanjanČen je svojim knjigama pomogla povratku posebnog karaktera Šangaja, kao grada posebnih kulturoloških karakteristika, i stimulisala ne samo rast građanske svesti među stanovnicima Šangaja, nego i uticala na njihovo kulturno i obrazovno napredovanje. Poslednju deceniju, u organizaciji Šangajskog udruženja književnika, putuje svetom i svoja iskustva prenosi u knjige. Od 2014. Danjan Čen je u tri maha boravila u Srbiji, u organizaciji Turističke organizacije Srbije, posle čega je objavila više tekstova i dva kratka autorska filma o Srbiji i njenoj istoriji. Teme filmova su kult kneza Lazara i „Hazarski rečnik“ Milorada Pavića, koji je bio njena velika književna inspiracija.

Njena poslednja knjiga „Zemlja uhvaćenih snova“ govori o Srbiji i na upravo završenom Sajmu knjiga u Šangaju bila je jedna od najzapaženijih knjiga.