U čemu grešite kod hranjenja ljubimca

Ako niste sigurni da li hranite svog ljubimca na najbolji mogući način, nije naodmet da izbegnete nekoliko čestih grešaka koje se navode u ovom tekstu...

.

S obzirom na to da gojaznost nije više zdravstveni problem koji se vezuje samo za ljude, već sve češće i njihove ljubimace, nije loša ideja da pokušate da se rešite nekoliko loših navika kada je reč o psećoj i mačijoj hrani.

Dajete ljubimcu razne dodatke ishrani

Ako hranite svog ljubimca uravnoteženim obrocima, prikladnima za njegovu starost, veličinu i zdravstveno stanje, onda mu osim toga nije potrebni ništa drugo. Samo ljubimci s posebnim zdravstvenim potrebama trebalo bi da primaju dijeteske dodatke, van svojih uobičajenih obroka.

Naravno, važno je znati koliko i čime treba da hranite svog ljubimca.

Hranite ljubimca sirovim namirnicama

Prednost ishrane sirovim namirnicama za ljubimce dosad nije naučno potvrđena, ali se zna da postoje određeni rizici.

Sirovo meso može u sebi da sadrži bakterije od kojih mogu da obole ne samo ljubimci, već i njihovi vlasnici. Ta šansa znatno raste s upotrebom unapred pripremljenim sirovim mesom za ljubimce.

Kuvanje eliminiše moguće zdravstvene opasnosti koje nose namirnicei i olakšava njihovo žvakanje i varenje.

Hranite ljubimca ostacima sa stola

Kada se kaže da svom ljubimcu dajete ostatke sa stola, zapravo se misli na bilo kakvu hranu za ljude, uključujući već prerađene namirnice poput grickalica i sličnog. Ljubimcu ne treba davati ništa osim njegovih uobičajenih obroka.

Ako baš želite da začinite njegovu ishranu, smanjite količinu obroka za deset odsto i umesto toga mu dajte nešto drugo.

U slučaju pasa to može da bude neko voće, povrće ili kuvano meso, ali nikako grožđe i suvo grođe jer ovo voće može za njih da bude smrtonosno.

Mačkama je najbolje dati kuvano meso ili vrlo male količine šunke.

Suhomesnati proizvodi u sebi sadrže mnogo soli i razne aditive, pa ne smete da preterujete s njihovom upotrebom.

Preterujete s dijetom

Stavili ste ljubimca na detu jer se previše ugojio? Nadamo se da ste to učinili u malim koracima.

Previše nagla promena u količini hrane koju ljubimac dnevno jede može da izazove razne probleme, od pothranjenosti do premalog unosa pojedinih vitamina i minerala.

Pronađite idealan broj kalorija za svog ljubimca i malo ga smanjite. Taj broj nipošto ne sme da bude manji od 75 odsto normalnog broja kalorija.

Ako ljubimac i dalje ne mršavi, posavetujte se s veterinarom.

Izvor: zivotinje.rs