Klinci uživali u knjigama i igri!

Pod sloganom „U igri sa knjigom“ od petka 23. do nedelje 25. septembra u svim knjižarama Delfi i Dexy Co Kids radnjama održana je prva manifestacija Dečji dani kulture!

.

Pored brojnih popusta na Lagunina izdanja za decu, ali i drugih izdavača, popusta na igračke i gift program, ove Dečje dane kulture obeležile su brojne radionice, predavanja i druženje sa piscima u knjižari Delfi u SKC-u u čemu su mališani uživali.

U petak je najpre Uroš Petrović predstavio svoju novu knjige „Karavan čudesa“ i priredio pravu malu zabavu za brojne okupljene, decu ali i roditelje, koji su se borili da osvoje loptice kao najveštiji u rešavanju zagonetki.

Drugi dan Dečjih dana kulture otvorio je ilustrator Tihomir Čelanović koji je održao radionicu „Naučimo da crtamo“. Bilo je zabavno gledati sve te junake koji nastaju ispod Tihomirove krede i mališane koji se trude da dostignu učitelja.

Druženje smo nastavili kvizom „Više igre – više znanja“ u kome su mališani pokazali koliko poznaju mapu sveta i carstvo životinja, i odgovor je „odlično“. Prijatelj radionice bio je Lavirint.

Na scenu je zatim stupio Branko Stevanović koji je na duhovit način predstavio knjigu „Urnebesna fizika“ koja je dobila i nagradu „Neven“ za najbolju knjigu za decu u kategoriji popularne nauke. Branko je izvodio eksperimente i trikove iz knjige, a potom mu se na sceni pridružio i pisac Marko Aleksić. Njih dvojica su zajedno poveli mališane kroz junački svet Marka Kraljevića, onaj istorijski o kome Aleksić piše u knjizi „Marko Kraljević, čovek koji je postao legenda“ i onaj izmaštani koji je Branko Stevanović kroz pesme opisao u knjizi „Avanture kraljevića Marka“.

Na kraju ovog drugog dana pravili smo razne prizore iz omiljenih crtaća u najzabavnijoj Lego radionici.

Najpopularniji dečji pisac Ljubivoje Ršumović za to vreme je potpisivao svoje knjige u Dexy Co Kids radnji u TC Ušće.

I trećeg dana manifestacije imali smo raznovrstan program. Najpre je Aleksandar Diklić održao predavanje „Beograd večiti grad – šetnja kroz vekove“.

Mali kulinari su zatim uživali u dekorisanju ukusnih mafina u improvizovanoj poslastičarskoj radionici Dr. Oetker, a program prvih Dečjih dana kulture završen je sjajnom predstavom Dečjeg kulturnog centra „Tajna bakine škrinje“, koja nas je podsetila koliko su važne uspomene, običaji i stari porodični predmeti koje treba čuvati od zaborava!

Zaključak je da smo uživali u dobroj zabavi okruženi knjigama i da jedva čekamo novo druženje u okviru Dečjih dana kulture!