Zanimljivosti

Sada je dokazano: OVO su najpametnije ptice na svetu!

Oko 3.000 kilometara od istočne obale Australije nalazi se idilično lepa Nova Kaledonija, koja spada u francusku teritoriju, ali najfascinantnije na tim ostrvima su vrane.
03.08.2016. - 10:45h

Osim što su najpametnije ptice i što mogu da rešavaju probleme koje može da reši i sedmogodišnje dete, one prave vlastiti alat i znaju da će se nivo vode podići ako u nju bacite kamen ili neki drugi teški predmet, piše NJ Mag.

Vrane na Novoj Kaledoniji naučnici proučavaju već dugo i nedavno su otkrili nešto na šta još nisu naišli kod tih životinja.

Kako piše Nju sajentist, vrane koriste pomoćni alat kako bi lakše nosile neke druge predmete — na primer, pomoću drvenog štapića prenose metalnu maticu.

To je navodno prvi put da neka životinja umeće jedan predmet u drugi da bi ga prenela na drugu lokaciju.

„Jedna je vrana pomoću štapića prenela predmet koji je bio prevelik da bi ga nosila u kljunu, što znači da joj je alat olakšao kontrolisanje predmeta“, napisao je vođa istraživanja na Univerzitetu Lund, Ivo F. Jakobs.

Takođe, napominju da se radi o pticama koje su se izlegle u zatočeništvu, pa su dodatna istraživanja potrebna za ptice u prirodi.

Izvor: b92.net