Iranci podržali žene u skidanju hidžaba tako što su ga oni stavili!

Prošle nedelje, na društvenim mrežama mogao se videti veliki broj muškaraca koji su, u znak solidarnosti sa svojim partnerkama, odlučili da stave hidžab.

.

Ovi neobični prizori odgovor su na poziv Masih Alinedžade, iranske aktivistkinje i novinarke koji živi u Njujorku, upućen iranskim muškarcima da podrže njenu Fejsbuk kampanju protiv prinudnog nošenja hidžaba.

.

“Već godinama nas teraju da na glavi nosimo maramu koja vređa naše dostojanstvo. Mnogi muškarci navikli su na ovaj prizor i misle da je to normalno. Ali, veliki broj Iranki ne misli tako”, napisala je Alinedžada na svom Fejsbuk profilu.

.

“U našem društvu, identitet i postojanje žene svode se na integritet muškarca, a religiozna učenja i iranska vlada često u muškim glavama stvaraju predstavu o ženama kao o objektima koji se poseduju. Zato želim da pozovem sve muškarce da stanu u odbranu ženskih prava”, dodala je.

.

Mnoge žene širom Irana vode proteste protiv prinudnog nošenja hidžaba, a pojedine pripadnice lepšeg pola okrenule su se drastičnim merama poput brijanja glave kako bi skrenule pažnju na ovaj problem.

Izvor: B92.net