10 SUPER TRIKOVA kako da smanjite potrošnju goriva u automobilu

Redovnim održavanjem automobila uz pridržavanje malih pravila za vreme vožnje, smanjićete potrošnju goriva, a istovremeno produžiti "životni vek" svog limenog ljubimca.

Ilustracija, foto: nexus 7/Shutterstock
Ilustracija, foto: nexus 7/Shutterstock
.

Za potrošnju goriva nije svejedno koliko je automobil težak, da li su gume pod adekvatnim pritiskom, kojom brzinom vozite i slično.

Navodimo vam 10 primera kako možete da smanjite potrošnju goriva, a da pri tom ne pralazite manje kilometara od uobičajenog.

1. Pazite na pritisak u gumama

Pritisak u gumama je vrlo bitna stavka pa ga redovno proveravajte i držite se propisanog. Uštedećete do pet posto goriva. Gume s manjim pritiskom uzrokuju veću potrošnju jer imaju veći otpor kotrljanja.

2. Redovno menjajte potrošne delove

Automobilu redovno menjajte potrošne delove. Redovno menjajte ulje u motoru. Prljave svećice, začepljeni filteri i slično povećavaju potrošnju goriva. Održavanjem automobila možete uštedeti čak četiri posto goriva.

3. Prazan hod troši gorivo

Gasite motor ako vidite da ćete negde stajati duže od jednog minuta, na primer pred semaforom u većim kolonama. Tako ćete uštedeti više goriva jer automobil, iako miruje, i u praznom hodu takođe troši gorivo.

4. Smanjite grjanje/hlađenje u automobilu

Ako se vozite na kratkim relacijama, ne palite grejanje u automobilu. Dok se zagrije, već ćete biti na odredištu. Na dužim relacijama grejanje držite na nižim temperaturama. Grejanje klimom može da poveća potrošnju za oko tri posto. Isto važi i za hlađenje, piše 24sata.hr.

5. Loše gume troše više goriva

Izaberite kvalitetne gume. Iako su skuplje, dugoročno se isplate jer gume imaju uticaj na kretanje automobila. Zbog loših guma, a time i otežanog kretanja asfaltom, automobil može da troši više jer mu je potrebno više energije za kretanje.

6. Skinite nosač s krova

Ako na automobilu imate krovni nosač, skinite ga kad vam ne treba jer će tako vozilo biti aerodinamičnije i trošiće oko pet posto manje goriva. Otvoreni prozori na brzini većoj od 50 km/h stvaraju otpor i samim tim povećavaju potrošnju.

7. Ne punite rezervoar do vrha

Ako je automobil lakši, trošiće manje goriva jer će mu trebati manje energije za kretanje. Pogledajte da li u vozilu imate neke kabaste stvari koje ne morate baš svaki dan da vozite sa sobom.

Sa svakim uklonjenim kilogramom uštedećete na potrošnji goriva. Takođe, ne punite rezervoar do vrha jer će automobil i tu dobiti na težini. Na svakih 50 kilograma potrošnja se povećava za jedan do dva posto.

8. Pazite na okretaje motora

Smanjite brzinu. Na primer, idealna brzina za uštedu je između 75 i 90 km/h uz menjač podešen u petu brzinu. Pazite da su vam okretaji motora na 2000 za automobile na dizelska goriva ili 2500 za benzinske motore.

9. Ubrzavanja troše 20 posto više

Vozite mirnije uz što manje kočenja i ubrzavanja jer nagla ubrzanja troše više od 20 posto goriva u odnosu na staloženiju vožnju. Pratite situaciju ispred sebe i pre kočenja pustite gas. Kad krećete, polako pritiskajte gas.

10. Tempomatom održavajte brzinu

Tempomat je zgodna stvar kada je ušteda u pitanju, naravno, pod uslovom da ga imate u svom vozilu. Održava konstantnu brzinu, a to je vrlo bitno za štednju. Ali to važi samo za ravne puteve ili nizbrdice. Ne koristite ga na uzbrdici jer u tom slučaju povećava potrošnju goriva.