Vatikan je danas objavio pismo koje je papa uputio kardinalima 11. jula nakon što je dan ranije od njih dobio pet pitanja o ovoj temi, prenosi AP. U papinom pismu se sugeriše da bi se mogućnost za takve blagoslove mogla proučiti "ako se ne mešaju blagoslov i sakramentalni brak".

Vatikan smatra da je brak neraskidiva zajednica između muškarca i žene i kao rezultat toga, dugo se protivi gej brakovima. Međutim, čak je i papa Franja izrazio podršku građanskim zakonima koji proširuju pravne beneficije za istopolne supružnike, a katolički sveštenici u nekim delovima Evrope blagosiljaju istopolne zajednice bez kritike iz Vatikana.

Odgovor pape kardinalima, međutim, označava preokret od trenutnog zvaničnog stava Vatikana. U belešci sa objašnjenjem iz 2021. godine, Kongregacija za doktrinu vere je otvoreno rekla da crkva ne može da blagoslovi gej sindikate jer "Bog ne može blagosloviti greh".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.