On je vršio verski obred zajedno sa monsinjorom Domenikom Kornakijom, biskupom Molfete, povodom 40. godišnjice sveštenstva Don Salvatorea Sumoa u tom italijanskom gradu. Fotografije, objavljene na Fejsbuku na stranici katedrale, koje su potom uklonjene, obišle su društvene mreže za samo nekoliko sati, izazivajući kritičke, ali i šaljive komentare zbog mitre sa životinjskim printom koju je apostolski nuncije nosio za versku službu, prenosi italijanska agencija Agi.

Komentari vernika na društvenim mrežama umnožili su se za nekoliko sati, pa su fotografije koje su parohijani objavili postale viralne: "Tigar sveštenik u borbi protiv zla", "životinjski model u stilu Tarzana", koji bi učinio da "aktivisti za zaštitu životinja zaneme".

Neki od korisnika komentarisali su ovaj izbor kao "Pad u stilu“, za druge je „obeshrabrujući“, kao i „Sada biskup trči brže“, "Pogled na kome bi pozavidela i Kruela de Vil". Manji broj je onih koji su branili sveštenika, podsećajući na odeću koju je nosio papa Franja tokom posete Mozambiku 6. septembra 2019. na stadionu Zimpeto, u Maputu, kada se susreo sa ogromnim brojem vernika a za tu priliku, bela papska misnica je obogaćena umecima sličnim koži jaguara.

Međutim, na Fejsbuku na stranici katedrale objavljeno je da ovakav izbor mantije ima svoje značenje.

"S obzirom na posebna i sui generis tumačenja, ovaj misnik je deo zvanične mise siromašnih afričkih naroda za koje se monsinjor Đirasoli oduvek interesovao u svom pastirskom mandatu i nosio je da zablagodari Gospodu za izgradnju kuća onima kojima su najpotrebnije na tom kontinentu. Shvatamo da su komentari bez poštovanja posledica nepoznavanja, molimo vas da se uzdržite od neprikladnih tumačenja", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.