"Državni simboli su temelj nacionalnog identiteta svakog naroda i svake države, i čini mi se da se na tome dosta radi i u školskim sistemima, takođe jako je bitno i uvođenje praznika srpske zastave 15. septembra, isto tako i mediji u poslednje vreme dosta pažnje posvećuju ovoj temi samim tim sve više ljudi razume značenje i značaj srpskih simbola", rekao je đakon Hadži Nenad Jovanović za TV Prva.

Brojne su nedoumice oko zastava, načina njihovog isticanja i pozicioniranja, tako se u poslednjih nekoliko dana pokrenula žustra rasprava o pravilnom isticanju Italijanske zastave u Beogradu.

"U osnovi mnogih državnih simbola evropskih naroda stoji trikolora, i ona je starija od same Francuske revolucije, jer su je pre toga koristili Holanđani, po ugledu na njih Petar Veliki preuzeo je istu ideju, a mi, Srbi, pošto smo uvek sledili Ruse i Grke u to vreme, takođe smo preuzeli ideju zastave sa tri boje", izjavio je istoričar Nebojša Damnjanović za TV Prva.

Za više o ovoj temi, pogledajte video-prilog u nastavku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.