NASA je prošle godine formirala komisiju stručnjaka da proučavanje osetljivog pitanja NLO, a panel je u sredu održao prvi javni sastanak, prenosi BBC.

Njihova zadatak nije prebrojavanje "neidentifikovanih abnormalnih pojava" , kako se one službeno nazivaju , već davanje preporuke za NASA kako da ubuduće pristupa toj temi. Do danas je opaženo oko 800 neobjašnjivih pojava u vazduhu, ali možda su 2 do 5 odsto njih zaista abnormalne@, rekao je u sredu Šon Kirkpatrik, direktor kancelarije koji se bavi tim pitanjem u okviru Ministarstva odbrane SAD.

Član stručne komisije Dejvid Grinspun saopštio je da u ovom trenutku "nema nikakvog jasnog dokaza o povezanosti neobjašnjivih abnormalnih pojava i vanzemaljskog života".

Sastanak koji je trajao nekoliko sati prenosio se direktno na internetu, a jedan njegov deo bio je posvećen pitanjima javnosti koja su unapred bila upućena putem interneta. Transparentnost je preko potrebna, kako bi se "skinula stigma" s te teme, istakla je američka svemirska agencija, navodi BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.