Vulkanovi trileri koji su obeležili 2022. godinu

U proteklih dvanaest meseci objavili smo veliki broj vrhunskih trilera i došlo je vreme da zaokružimo najbolje misteriozne priče godine. Ovogodišnja lista uključuje obilje fascinantnih psiholoških priča, detektivskih romana, skandinavskog noara i briljantnih debitantskih ostvarenja.

PR
Foto: Promo
Foto: Promo
.

Volimo napetu psihološku neizvesnost, paradokse i neočekivane obrte, lukave detektive, pronicljive istražitelje, legendarne tajne agente, pa čak i antiheroje. A ovo su vaši favoriti.

Psihološki triler Iskra u senkama autorke Stejsi Vilingam je briljantna priča o putovanju jedne žene iz užasne prošlosti ka savršenoj sadašnjosti i o onome što sudbina sa sobom nosi. U jezivom preokretu događaja od kojeg će vam krv uzavreti, bezbedan svet koji je Kloi Dejvis, ćerka ozloglašenog serijskog ubice, gradila – počinje da se ruši.

Roman Bez daha Ejmi Makalok vodi vas u jezivu zonu smrti i klaustrofobično okruženje nepalske planine Manaslu. Uspon je zastrašujući, ali istina je jezivija. Ubica je na planini. Opasnost se povećava sa svakim metrom visine, a vazduh je previše redak čak i za vrisak. Ova fascinantna planinarska avantura puna je neizvesnosti koja kida živce.

Svetski izdavački fenomen Ubijaj pažljivo Karstena Dusea osvojio vas je genijalnim zapletom i sjajnim humorom. Bjern Dimel je uspešan advokat i radi za jednog od najopasnijih mafijaša u gradu, sve dok mu supruga ne postavi ultimatum: ili će postati posvećeni otac i suprug, ili će izgubiti i ćerku i ženu. Bjern mora da primeni metode samopomoći i sasvim neplanirano, ali ipak namerno, ubija svog šefa.

Simpatična, nezaboravna heroina vodi vas na neobično putovanje puno obrta i šokantnih priznanja u bestseleru Sobarica kanadske književnice Nite Prouz. Moli je posvećena svom poslu hotelske sobarice – njen jedinstveni karakter i opsesivna ljubav prema čišćenju čine je idealnom za ovaj posao. Ali, kada zatekne ozloglašenog i bogatog gosta mrtvog u njegovom apartmanu, Molin uredan život okrenuće se naglavačke.

Ričard Ozman obradovao nas je novom duhovitom avanturom, briljantnim nastavkom svetske izdavačke senzacije kakvu svet ne pamti još od 2009. godine – Čovek koji je umro dvaput. Dok pokušavaju da reše brutalna ubistva i dešifruju zagonetne poruke, Ozmanovi junaci ne prestaju da brinu za svoje zdravlje. Oni su obični starci, ali su, kao i svi starci, mnogo komplikovaniji nego što izgledaju.

Drugi roman Aleksa Majklidisa Nevine definitivno je potvrdio talenat autora kome je Tihi pacijent doneo svetsku slavu. Mračna senka klasičnih mitova nadvila se nad idiličnom lepotom dvorana i prastarih tradicija Kembridža: jedna od devojaka je ubijena, a u njenoj sobi pronađena je razglednica sa zlokobnim proročanstvom na starogrčkom. Profesor Edvard Foska jeste narcisoidni sociopata koji vešto manipuliše ljudima, ali da li je i ubica?

Budite spremni da istražite nejasne granice između istine i fikcije. Ono što počinje kao priča o kriminalističkim romanima izokreće se i pretvara u istinski triler. Izmišljeni zločini postaju nacrt za nasilje u stvarnom životu. Sa savršenim tempom i šokantnim obrtima koji za sobom ostavljaju nove žrtve, Osam savršenih ubistava Pitera Svonsona će vas navesti da se zapitate koliko dobro možete nekoga da poznajete.

Zamka Adrijana Makintija je nemilosrdna priča koja će vas obuzeti od trenutka kada stignete na Dač Ajland. Jedan trenutak. Samo jedan trenutak nepažnje i savršen odmor postaje košmar. Kada jedna kobna greška dovede do strašne nesreće, ostrvo će za porodicu Bakster postati zatvor u kojem iz svakog ćoška vreba smrtonosna zamka. Zamka koja će ih naterati da izaberu koga će žrtvovati kako bi preživeli.

Slučaj ubistva opisan u romanu Mentalista Kamile Lekberg i Henrika Feksevsa ne liči ni na jedan sa kojim se detektivka Mina Dabiri ranije susrela. Žrtva je zarobljena u mađioničarskom sanduku, sa mačevima zabodenim kroz njega. Ali ovog puta to nije mađioničarski trik, to je ubistvo. Eksplozivan, dramatičan i zagonetan, pun obrta, Mentalista je proglašen jednim od najboljih trilera godine.

Najuzbudljivije priče za zimska popodneva potražite na sajtu vulkani.rs.