Premijera predstave "Posaditi drvo" u Ateljeu 212

Premijera predstave "Posaditi drvo" održaće se u pozorištu Atelje 212, 04. juna u 20h, na sceni „Petar Kralj“. Predstava je delo ruskog savremenog dramatičara Alekseja Žitkovskog čije drame do sada nisu izvođene na našim pozorišnim scenama .

PR
Foto: Promo
Foto: Promo
.

U ovoj, kako je sam pisac određuje, „šali u jednom činu“, otac, sledeći tradiciju koja nalaže da svaki čovek u svom životu mora da sagradi kuću, podigne sina i posadi drvo, opremljen sadnicom i lopatom vodi svog sina studenta da obave poslednju stavku u nizu - posade drvo.

Taj jednostavan posao se, kako to već biva, zakomplikuje i pokreće lanac nepredvidivih događaja. Večni nesporazum između očeva i sinova, tradicionalnog i modernog, postaje apsurdan u dodiru sa stvarnim svetom koji je u međuvremenu postao licemerni poligon na kome su stare ideale i uverenja zamenili profit i privatno vlasništvo.

Foto: Promo
Foto: Promo
.

Posaditi drvo je mala, duhovita priča o velikim i ozbiljnim stvarima, koja nas vraća na pitanje šta zapravo znači sagraditi kuću, podići sina i posaditi drvo i da li je ispunjenje formalnog zahteva ovog načela dovoljno da se bude čovek.

„Posaditi drvo“ preveo je Novica Antić, a u podeli su Branimir Brstina, Marko Pavlović, Stojša Oljačić i Nikola Štrbac. Pored Brstine, mladi glumci su po prvi put na sceni Ateljea 212.

Foto: Promo
Foto: Promo
.

Reditelj predstave je Pavle Terzić, dramaturškinja je Jelena Mijović, kostimografkinja Dragica Laušević, scenograf Miloš Todorović, kompozitor Božidar Podunavac, a organizatori Jelena Fatić i Boško Radonjić.