Porodica “Prokletić” u selekciji ilustrofesta na Kalemegdanu

Svi znamo da deca kad ostanu sama prave nestašluke, ali dvoje mališana, tada 9 - ogodišnjaka iz Beograda, Petra Blagojević i Mihajlo Conić, kad su sve igre dosadile, osmislili su jedinstvene strip junake – porodicu “Prokletić”.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
.

Ova neobična, srcolika porodica u kojoj pomalo, ponekad ima svih nas i naših ukućana osvojila je srca Milene Živanović, pisca i copywriter-a i Dušana Vojnova, ilustratora da u proteklih godinu dana kreiraju ceo Prokletić univerzum, a ovaj neobičan projekat je ušao i u selekciju ovogodišnjeg “Ilustrofesta”, međunarodne izložbe najboljih ilustracija.

Ko su prokletići?

U suštini, oni su velika Srca, koja prate mala, svakodnevna “prokletstva” iz naše svakodnevice. “Prokletstva” porodice Prokletić su sve one sitne (i ne tako sitne) situacije u kojima iznova dokazujemo da smo ljudi – ljutimo se, nerviramo, razbijamo stvari oko sebe, gubimo ključeve, svađamo se sa ukućanima i na kraju, ipak – preživljavamo.

Ono što nam najčešće pomaže da preživimo ove svakodnevne male baksuze jeste upravo - humor.

Univerzalnost Prokletića s kojom svako može da se poveže jeste upravo taj Marfijev zakon svakodnevnog života.

Milena i Dušan koji su danas deo porodice koji nastavljaju da pišu i crtaju Prokletiće, o autorskom radu dece su rekli:

“Inspirisao nas je njihov dečiji entuzijazam, mešanje ćirilice i latinice koje, osim što je simpatično, puno govori o tome gde svi kolektivno živimo i rastemo; inspirisala su nas i izuzetno precizna opažanja sveta oko sebe, u kome je ime za mamu Gospođa, sina nazivaju Brat, a ćerka je jednostavno Dete. Taj spoj je za nas bio neodoljiv, pa smo nastavili da Prokletiće crtamo rukom, pa smo, osim likova i njihovih karaktera, zadržali i naivu dečijeg crteža i mešanje pisama kao nešto autentično.

Sama činjenica da su klinci nacrtali porodicu srca i dali joj prezime “Prokletić” je za nas istovremeno jako poetična i zabavna, pa smo nastavili da se bavimo malim prokletstvima koja svakodnevno napadaju naša kolektivno namučena srca”.

Posetite “Prokletiće” na Ilustrofestu, velikoj međunarodnoj izložbi koja se održava na Kalemegdanu do petka 22. jula.