Najčešća pitanja koja muče žene koje planiraju trudnoću

Trudnoća sa sobom nosi mnogo nepoznanica. Od samog utvrđivanja trudnoće i termina kada se i koji test bi trebalo raditi, preko različitih zdravstvenih problema koji se mogu pogoršati u trudnoći, do suplementacije koju bi trebalo koristiti kako bi se osiguralo da beba raste pravilno i da bude zdrava. Kada se radi test? Zašto se trudnicama savetuje povećan unos cinka? Zbog čega bole leđa u trudnoći? Saznajte u daljem tekstu…

Izvor: PR PR
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock
.

Kada se radi beta?

Hormon beta Hcg je svima koji planiraju začeće poznat kao jedan od prvih parametara koji može utvrditi trudnoću još u ranoj fazi, ali ono što mnogi ne znaju jeste kada se može raditi ovaj test.

Pozitivan rezultat hCG-a iz kućnog testa trudnoće ili uzorka krvi može biti prvi i najraniji pokazatelj trudnoće, ali se može desiti, ukoliko je test urađen previše rano da nivoi budu preniski i da se ne prepozna trudnoća.

Zbog toga se preporučuje da se beta ne radi pre prvog izostanka menstruacije, odnosno ne pre 12-14 dana nakon poslednje ovulacije.

Ukoliko su rezultati optimalni, preporuka je da se uradi još jedan test nakon dva do tri dana kako bi se utvrdilo da li nivoi hCG-a rastu.

Ukoliko su nivoi hCG-a u normalnom opsegu i kontrolni test potvrdi njihov rast, onda je to gotovo pa siguran znak trudnoće koja se definitivno može potvrditi ultrazvučnim pregledom.

Sa druge strane, visok nivo hCG-a može da ukaže da je u pitanju višeplodna trudnoća, ali ovo bi takođe trebalo uzeti sa rezervom jer se jedino ultravučnim pregledom može utvrditi da li nosite blizance ili trojke.

Koliko trudnoća utiče na kičmu? Da li je diskus hernija česta u trudnoći?

Iako su bolovi u leđima čest simptom trudnoće, najčešće uzrokovan povećanjem težine, pritiskom koji stomak vrši na kičmu, ali i rastezanjem ligamenata koje predstavlja pripremu tela za porođaj, šansa da se diskus hernija javi tokom trudnoće manja je od 1%.

Sa druge strane, trudnice koje već imaju problema sa diskusom (pre trudnoće) mogu kako se trudnoća razvija imati jače bolove nego inače zbog sve većeg opterećenja na kičmu.

Ipak, svi ovi simptomi se smanjuju čim se beba rodi, a lekar može u međuvremenu da da najbolji savet i terapiju kako bi se bolovi sveli na minimum.

Zbog čega se preporučuje dodatni unos cinka?

Unošenje hrane bogate cinkom, kao i dodatnih suplemenata u trudnoći preporučuje se od prvog dana. Međutim, malo trudnica zna koje su njegove blagodeti i zašto je toliko važan.

Cink je esencijalan za zdravlje i majke i ploda. On je ključan mineral za rast ćelija kao i za proizvodnju i funkcionisanje DNK-a sprečavajući eventualne fetalne abnormalnosti. Pored toga, cink doprinosi proizvodnji energije i neophodan je za razvoj mozga.

Kasnije u trudnoći, nedostatak cinka povezuje se sa većim rizikom od komplikacija poput preeklampsije i prevremenog porođaja.

Kako bi se osigurao dovoljan unos cinka, najčešće se preporučuje suplementacija, ali ne bi trebalo zanemariti i hranu bogatu cinkom od kojih su najznačajnije namirnice bogate proteinima poput - mesa, ribe i živine zbog čega se dodatna suplementacija naročito preporučuje trudnicama koje su vegani ili vegetarijanci.