Multimedijalni performans “Svetlost središta” 21. aprila u Novom Sadu

Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu 21.aprila će biti domaćin multimedijalnom performasnu “Svetlost središta”, u izvođenju Vladimira Labata Rovnjeva i njegovog muzičkog sastava SVAROMFAL. Specijalni gosti koncerta biće čuveni svetski džezeri Hamid Drejk i Vilijam Parker.

foto: Promo
foto: Promo
.

Vladimir Labat Rovnjev je jedinstven i originalan multimedijalni umetnik; vajar, slikar, grafičar, heraldičar, kantautor, kompozitor, pesnik i dizajner, priznat i višestruko nagrađivan za svoj rad kod nas i u svetu. Labat je prvi u svetu kreirao akustične skulpture, nesvakidašnja vajarska dela, na kojima izvodi koncerte, kreira umetničke priloge za film, pozorište, radio i televiziju.

Akustične skulpture Labat (ASL skulpture) su nastale kao zajednička kreacija umetničkih ideja i zanatskih veština. U Vladinom ateljeu na Popovici se kroz 16 različitih zanata stvaraju retka dela koja predstavljaju fuziju oblika i zvuka, najrazličitijeg spektra nijansi boja i tonaliteta, i koji kao takvi, bude i zaokupljaju sva čula.

Prve ASL skulpture, jedinstvene u svetu, izrađene su davnih sedmdesetih godina. Sa njihovim nastankom započeto je i kreativno-duhovno muziciranje na njima, nazvano SVAROMFAL (Svetlost središta). Muziciranjem i kreiranjem novih ASL skulptura vremenom su stvorene improvizovane vokalno-instrumentalne celine koje su našle mesto u mnogim partiturama svetski poznatih kompozitora i izvođača.

ASL skulpture su impozantne umetničke konstrukcije na kojima može da svira nekoliko muzičara istovremeno, improvizujući, međusobno se usklađujući sa sobom, ali i sa publikom koja u ovom nestvarnom muziciranju postaje aktivan učesnik svečulne kreacije.

Prevazilazeći granice definisane prostorom i vremenom, zvuci koji dopiru iz ASL skulptura aktiviraće sva naša čula i pokrenuti naše telesno, duhovno i umno biće.

Svaromfal koncert će u vizuelnom, akustičnom i teatralnom smislu biti doživljaj koji će se dugo pamtiti i iskustvo o kojem će se pričati.