Međunarodni Sajam knjiga u Novom Sadu: Nikoli Đuričku uručena nagrada za najbolju knjigu u oblasti dečje književnosti

Proslavljeni glumac Nikola Đuričko predstavio je svoj književni prvenac Dogodovštine jednog Džonija na Međunarodnom Sajmu knjiga u Novom Sadu. Tom prilikom, uručena mu je Nagrada za najbolju knjigu u oblasti dečje književnosti.

PR
Nikola Đuričko, foto: Vulkan izdavaštvo
Nikola Đuričko, foto: Vulkan izdavaštvo
.

Predsednik žirija Franja Petrinović, istakao je da je konkurencija ove godine bila izuzetno jaka, ali da je knjiga Vulkan izdavaštva - Dogodovštine jednog Džonija ,,odskočila" zbog maštovitosti. Ova zbirka kratkih humorističnih priča zapravo i ima jedan jedini cilj – da razvuče što veće osmehe na dečjim licima i da ih što duže sačuva.

Srećan zbog svoje prve književne nagrade, Nikola Đuričko se zahvalio žiriju i kratko je dodao: ,,Nisam pisao knjigu, kako bi se promovisao ili dobijao nagrade...Imao sam potrebu da napišem nešto iskreno. Doduše, glavni junak Džoni, dosta laže u knjizi. Prvenstveno sam želeo da napišem nešto što će mojim klincima biti interesantno. Nastaviću da pišem sigurno za decu...Dokle god mi ide lako pisanje i imam ideje."

U knjizi Dogodovštine jednog Džonija, Nikola Đuričko vas poziva da zakoračite u svet neverovatno maštovitog Džonija, dečaka koji obožava da priča priče. Džonijeve dogodovštine vizuelno su obogaćene ilustracijama našeg poznatog ilustratora i strip-crtača Tihomira Čelanovića. Zbirka od preko trideset priča je duhovita, zabavna, sa komičnim karakterima i namenjena je, kako mlađim, tako i starijim školarcima. Na kraju se nalaze poglavlja koja motivišu dete da samo izmašta svoju priču nalik onima u knjizi.

Đuričko je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta i ostvario je više od 40 uloga u filmovima, pozorišnim predstavama i televizijskim serijama, a knjiga "Dogodovštine jednog Džonija" nastala je, kaže, kao plod one najvažnije - uloge roditelja.