Izložba doktorskog umetničkog projekta ”Zapis” Cvetnog trga Dragice Nikodinović u galeriji opštine Vračar

Doktorski umetnički projekat Zapis Cvetnog trga – vizuelni identitet; primena analognog postupka kao posebne vrednosti u grafičkom dizajnu postindustrijskog doba, Dragice Nikodinović, predstavlja vizuelni identitet gradskog trga izrađen i primenjen u kombinaciji analognih i digitalnih tehnika rada, prezentovan kroz knjigu grafičkih standarda i kroz prateće vizuale koji će biti prikazani na izložbi. Cilj ovog rada je da pokaže zbog čega i na koje načine analogni postupak predstavlja dodatnu vrednost u postindustrijskom dobu gde softver i digitalni postupci rada zauzimaju značajno mesto u kreiranju i realizaciji projekata grafičkog dizajna.

Promo
Promo
.

Teorijsko polazište je zasnovano na tekstovima Leva Manoviča (Lev Manovich) u kojima govori da nova era i dalje poseduje i analogni i digitalni svet, zato što se mi kao društvo nismo odrekli analognog shvatanja i stvaralaštva. Zadatak teorijskog dela istraživanja čine materijali koji analiziraju postindustrijski period, prednosti i mane analognog i digitalnog postupka rada, obećanja koje nam daju tehnologija i novi mediji, probleme originala i reprodukcije, kao i studije koje se odnose na pitanja identiteta u digitalnom dobu.

Privatna arhiva Dragica Nikodinović
Privatna arhiva Dragica Nikodinović
.

U praktičnom delu rada, inspirisani istorijom i simbolima Cvetnog trga, stvoren je slojeviti logo višestrukog značenja, služeći se prednostima oba principa rada, kao osnova za stvaranje vizuelnog identiteta Cvetnog trga. Primena identiteta je pored obaveznih segmenata koje knjiga standarda sadrži, prikazana kroz primere vizuala u javnom prostoru, kao i prateće promotivne materijale i predloge za promovisanje događaja od javnog značaja.

Izložba će biti otvorena za sve posetioce u Galerija opštine Vračar, od 01. do 08.11.2021. Radno vreme galerije je radnim danima i vikendom od 08-18č. Zbog epidemiološke situacije neće biti svečanog otvaranja izložbe.

Dragica NIkodinović / Foto: Dragan Medaković
Dragica NIkodinović / Foto: Dragan Medaković
.

Biografija:

Dragica Nikodinović (1986) je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2011. godine, smer grafički dizajn, dobivši zvanje master. Specijalističke studije ”Reklama i mediji” je završila 2013. godine na Fakultetu dramskih umetnosti, gde stiče i internacionalnu diplomu MBA (MBA) u marketinškim komunikacijama (Marketing communication). Trenutno je student doktorskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. U toku dosadašnje kartijere radila je na pozicijama dizajnera i art direktora u kompanijama Frikom, B92 i Prva. 2012. godine je osnovala kreativni studio Graphic Beast u kome je do danas stvoreno više stotina vizuelnih identiteta domaćih i stranih brendova. Dobitnica je više nagrada iz oblasti dizajna i primenjenih umetnosti od kojih su najznačajnije: godišnja nagrada žirija Dizajn sekcije ULUPUDS-a 2018. godine za projekat ”Pivo za društvo”, treća nagrada na međunarodnom konkursu za ”Nacionalni identitet Crne Gore” 2016. godine, kao i nagrada za ”Doprinos kulturi i umetnosti grada Aranđelovca” 2012. godine.