Novi spot "Noćas me traže" benda "Đura i mornari"

Ovih dana "Đura i mornari" snimili su spot za pesmu "Noćas me traže u režiji Baneta Antovića. To je drugi spot sa njihovog aktuelnog albuma "More".

Đura i Burda, foto: Bane Antonić
Đura i Burda, foto: Bane Antonić
.

„Noćas me traže carske straže, noćas telo kaže da mu je s tobom draže, jer da srce laže, ne bi nas bilo tu“, reči su devete po redu pesme koja se nalazi na nedavno izdatom albumu benda „Đura i mornari“. Predivni zvuci balade i ljubavni stihovi... „Noćas me drže tvoje ruže, noćas one služe, da bol mi prođe brže, da budem s tobom duže, da budem s tobom tu“ i dobro poznat glas Vladimira Đurića Mornara.

- Upravo za ovu pesmu završen je i prvi spot koji će uskoro da ugleda svetla muzičke pozornice. Ranije je urađen spot za pesmu „Beogradski pobednik“ koja je neka vrsta bonusa na novom albumu - kaže frontmen grupe Vladimir Đurić koji najavljuje njegovu promociju u septembru.

Vredelo je čekati više od tri godine

Na albumu „More“ članovi grupe „Đura i mornari“ radili su dugo, puno i polako. Čak tri i po godine u Studiju „Burda“ snimalo se sve po redu i kodeksu. Prvo bubnjevi, pa bas-gitara, onda harmonika, klavijature, te na kraju udaraljke i sve to začinjeno specijalnim efektima.

- Za svaku pesmu trebalo nam je bar desetak dana, a pošto ih ima deset to je baš trajalo. Sa druge strane, mogli smo da biramo termine odnosno vreme snimanja uz posao koji volimo i koji je lep tako da nismo taj dug vremenski period ni osetili. Pored toga, postavili smo pesme kao klasičan bend – bubanj, bas-gitara, udaraljke, klavijatura - onda se dobija čista baza, muzika je stabilna i laka za uživo izvođenje na koncertima.

Đura Mornar još otkriva da je u planu i jedan šou program u kojem će se naći šest pesama. Biće to kao kabare na moru ljubavi. Tako će pesme dobiti i vizuelnu podršku.

Letnji nastupi i muzika za serijale

Kada je reč o svirkama, za razliku od 2020. kada nije bilo nastupa i koncerata, ova godina je mnogo bolja.

- Svirali smo već u nekoliko gradova po Srbiji i baš je bilo super. Bilo smo u Požarevcu, Staroj Pazovi, planiramo Kovin, Vršac, u avgustu ćemo nastupati na Bir festu za šta se posebno i spremamo. Sviramo poslednji dan Bir festa. Verovatno će biti koncerata i u septembru. Mada se zbog korona virusa svašta toga izmenilo, pa se prati situacija pred svaki festival.

Sagovornik ističe i da Milan Burda i on imali sreće i da su i tokom prošle godine vredno radili. Reč je o muzici za dva dokumentarno-igrana serijala. Jedan je „Tajne službe Srbije“, drugi serijal je „Jovanka Broz i tajne službe“. Prvi je već upešno emitovan na RTS-u, a uskoro će publika na istoj televiziji moći da vidi i novi serijal posvećen ženi koja je obožavala i volela Tita.

- Veoma sam ponosan na tu muziku. Mislim da je to odlično urađen posao. Volim tu primenjenu muziku na filmovima i u serijama, jer umetnik da nešto od sebe potpuno drugačije od onoga što svi prepoznaju kao pesme i muziku „Đure i mornara“ koja je lepa, vesela, mediteranska.

Kao novinu Vladimir Đurić Đura napominje i to da će u budućnosti mnogo više promovisati balade kojih ima sada mnogo.

Doživeti stotu

Inače, Đura Mornar je preležao prošle godine koronu, u međuvremenu se vakcinisao i spreman je za nove pobede.

- Moj plan je da sa „Mornarima“ radim do neke moje 95. godine, a posle toga verovatno i do 120. Po novim proračunima uz nova tehnička pomagala, primenu pravilne ishrane, uzimanje suplemenata, dakle ako održavamo ravnotežu organizma i brinemo o zdravlju, onda bez problema možemo živeti do stote godine. Često pominjem film „Buena Vista Social Club“ i Kubance, koji su svetsku slavu stekli kao starci u poznim, osamdesetim i devedesetim, a zvuče kao da im je dvadeset godina. Kod muzike je sjajno to da teško zastareva.

Zato „Idemo dalje...uz „More“, poruka je našeg svestranog umetnika.

Autor: Vesna Zdravković