5 načina brze uštede novca uz male prihode

Bilo da živite na minimalcu ili ste finansijski stabilni, nekad nam se svima dogodi da nam novac jednostavno klizi kroz prste. Pandemija korona virusa u kojoj se čitav svet trenutno nalazi uzrokovala je direktan udar na ekonomiju s kojim ćemo svi morati da se nosimo.

PR
Ilustracija, foto: lovelyday12/Shutterstock
Ilustracija, foto: lovelyday12/Shutterstock
.

Ukoliko teško kontrolišete svoje troškove i jednostavno ne znate gde vam pare odu, vreme je da preduzmete nešto u vezi toga. Sada je važnije nego ikada da naučite da vodite računa o sopstvenim finansijama. Zato vam predstavljamo nekoliko jednostavnih metoda koje će vam pomoći da uštedite novac i olakšate sebi život.

1. Pratite ponude trgovinskih lanaca i kupujte potrepštine po akcijskim cenama

Ukoliko ne planirate unapred kupovinu, već kupujete impulsivno, a namirnice uzimate kada ste gladni, novac će vam jako brzo ispariti iz novčanika. Naučite da iskoristite ponude koje trgovački lanci nude, te sve neophodne namirnice kupujte po akcijskim cenama. Ovakav način kupovine uveliko će vam smanjiti mesečna izdvajanja za fiksne troškove.

Tako npr. ovomesečni Tommy katalog nudi razne namirnice, sredstva za čišćenje i ličnu higijenu, hranu za ljubimce, odeću i još mnogo toga s popustima do 30-40%.

2. Pratite svoju potrošnju

Najbolji način da uvidite gde vam novac "curi" jeste da na mesečnom ili nedeljnom nivou pratite potrošnju i identifikujete šta vam najčešće iscrpljuje račun. Kategorizujte svoje troškove i procenite koliko su vam neophodni.

Primetićete da se vaša ukupna potrošnja sastoji od fiksnih i varijabilnih troškova. Napravite računicu koliko novca trošite na mesečnoj bazi na nepotrebne stvari, te ograničite sebi potrošnju koju ste spremni da izdvojite na iste.

Štednja, foto: sebra/Shutterstock
Štednja, foto: sebra/Shutterstock
.

Velika prednost modernog doba je što vam konstantan napredak tehnologije omogućava da oko vrlo malo stvari zaista morate sami da se potrudite. Tako i za ovo možete jako brzo i jednostavno da skinete aplikaciju na svoj mobilni telefon koja će ažurno pratiti vašu potrošnju.

3. Zlatno pravilo štednje – 50:20:30

Veoma popularna metoda je pravilo 50:20:30 koje je mnogima pomoglo sa štednjom i kontrolom protoka novca. Odnosi se na kategorizaciju budžeta na način da 50% celokupnih primanja izdvajate za fiksne troškove, poput stanarine, računa, hrane, itd.

Sledeću kategoriju od 20% primanja stavljate na štednju. Bilo za penziju, neku investiciju ili jednostavno za "crne dane", strogo se ograničite da određenu cifru svakog meseca ostavite sa strane.

Konačno, poslednjih 30% primanja izdvajate za lifestyle i na određeni "luksuz" koji ste spremni sebi da priuštite, u šta spadaju svi lični troškovi koji uključuju restorane i kafiće, garderobu, putovanja, hobije, Netflix, HBO i sl.

4. Postavite cilj uštede

Postavljanje određenog cilja mnogo će vam olakšati da ne posustanete od štednje i nastavite da trošite novac na stvari koje vam nisu od velike važnosti. Bilo da se radi o nečem velikom ili malom, postavite sebi cilj koji želite da ostvarite i setite se nečega što sebi već odavno želite da priuštite, ali nikako da dođe na red.

Ilustracija, foto: Africa Studio/Shutterstock
Ilustracija, foto: Africa Studio/Shutterstock
.

Bilo da se radi o putovanju, renoviranju kuće, penziji, nekoj investiciji, automobilu ili o nečem jednostavnom poput kursa stranog jezika koji odavno želite da naučite, vreme je da ostvarite svoj san. Odredite cilj koji će vam pomoći da zadržite fokus dok ne priuštite sebi ono što dugo želite. Nakon što prvu stvar precrtate s liste, osetićete veliko samozadovoljstvo i lako ćete nastaviti s ostvarivanjem drugih ciljeva.

5. "Razbijte" cilj na manje delove

Kako biste lakše realizovali zacrtani cilj, preporučujemo da ga razbijete na jednostavnije faktore i češće izvojevate manje pobede. Tako npr. umesto da svakog meseca odvajate 6.000 din, probajte svake nedelje da uštedite 1.500 din, te na taj način dođete do uštede željene cifre. Ovako ćete osećati veću kontrolu nad svojim novcem i sebi ćete znatno olakšati realizaciju ciljeva.

Preporučujemo da ušteđevinu čuvate na drugom računu, a kako biste izbegli da zaboravite da odvojite novac, najbolje je da postavite automatski transfer određene cifre na štedni račun. Raspitajte se o različitim bankovnim politikama što se tiče štednje kako biste odredili kome možete da poverite svoj novac.