Laguna: Handkeova prva knjiga nakon Nobelove nagrade - "Drugi mač" u prodaji od 19. novembra

„Handkeova perfidna osveta kritičarima i ujedno gozba za čitaoce“, tako je Literary World ocenio novi roman Petera Handkea „Drugi mač“, prvi posle dobijanja Nobelove nagrade za književnost.

PR
Drugi mač, foto: Promo Laguna
Drugi mač, foto: Promo Laguna
.

Po povratku u okolinu Pariza nakon godina provedenih na putu junak najnovije knjige Petera Handkea primoran je da ponovo napusti svoj dom. Povod? Osvetnički pohod radi ispravljanja nepravde načinjene njegovoj pokojnoj, „svetoj“ majci, koju je jedna novinarka oklevetala insinuirajući da je bila simpatizerka Trećeg rajha.

Gde pronaći saučesnike za sprovođenje ovog plana? Zapravo, može li se ovde uopšte govoriti o planu ili je pak reč o impulsivnom gestu, pokretu bez unapred zadatog cilja?

Ovde se još jednom potvrđuje iskustvo svih onih putnika koje pripovedač Handke pusti da odu od kuće: „Postojao je on, taj jedan plan. On postoji. Ali taj plan nije moj… time što sam se najpre kretao u pogrešnom pravcu, bio sam deo plana.“ Prvobitna namera će, tako, imati sasvim neočekivan ishod, koji je ipak proistekao iz svesne odluke pisca: samo ono što postoji u stvarnim istorijskim zbivanjima priznato je u pisanoj povesti, i obrnuto, istorija postaje stvarnost samo ako je vredna priče.

„Želim da svet prikažem u svoj njegovoj složenosti, u spoju svega, pa i nespojivih stvari, gde svi postojimo ujedno i zajedno, i anđeo i demon, i zlo i dobro, i lepo i ružno, i majka i sin, i Bog i Miki Maus! Jer to je zadatak umetnosti! Sagledati svet u svoj njegovoj raznolikosti“, rekao je nobelovac, još davne 1985.

„Drugi mač“, prvi roman Petera Handkea po dobijanju Nobelove nagrade u prevodu Žarka Radakovića, možete pronaći od četvrtka 19. novembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.