Urban

Roman „Grešnik“ Dobrice Ćosića uskoro će se ponovo naći u knjižarama u izdanju Lagune

Glavni junak prvog romana iz trilogije „Vreme zla“ je „grešni“ Ivan Katić, saputnik komunistâ koji doživljava životni sunovrat jer im se 1936. zamerio. Proglašen za buržuja i trockistu, biva odbačen od „drugova“ i posle rata, kada je dospeo na robiju, a na slobodi dolazi u sukob sa porodicom koja se raspada...

17.11.2020. - 08:20h pr
Glavni junak prvog romana iz trilogije „Vreme zla“ je „grešni“ Ivan Katić
Glavni junak prvog romana iz trilogije „Vreme zla“ je „grešni“ Ivan Katićfoto: Promo/Laguna

Trilogija „Vreme zla“ Dobrice Ćosića koju pored „Grešnika“ čine i romani, „Otpadnik“ i „Vernik“ iznosi drukčije promišljanje prelomnih događaja koji su sredinom XX veka doveli do građanskog rata i rađanja socijalističke Jugoslavije iz pepela starog režima. Kada je u sto hiljada primeraka 1985. objavljen njen prvi deo „Grešnik“, tadašnja kritika ocenila ga je kao „antikomunistički pamflet“. Romanima „Otpadnik“ 1986. i „Vernik“ 1990. nastavlja se saga Ćosićeva porodice Katić, koja se prvi put pojavljuje u „Korenima“, sa istorijskim ličnostima onoga vremena i uz otvorenu reviziju službene istoriografije.

Dobrica Ćosić je za „Grešnika“ dobio Njegoševu nagradu, a u beleškama za roman datiranim februara 1981. piše: „Ne optuživati čoveka, ne opravdavati čoveka! Saznavati čoveka – strasno i razborito, na svetlosti i u tami, shvatiti mu i reč i ćutanje, delo i nedelo, u svemu potražiti pravu pobudu i stvarni smisao... Ispričati novu pripovest o ljudskoj sudbini u toj eposi, u vremenu između dva svetska rata, u vremenu zla. Crvenog Staljinovog i sivomaslinastog, Hitlerovog. O savremenim, u istoriji postavljenim zlim dusima ove epohe.“

Roman „Grešnik“ možete pronaći od subote 14. novembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Roman „Otpadnik“, drugi deo trilogije, očekujemo početkom naredne godine, da bi do proleća trilogija bila kompletirana romanom „Vernik“, kada očekujemo i emitovanje televizijske serije po Ćosićevom delu.