Laguna: „Brodolom civilizacija“ Amina Malufa u prodaji od 26. septembra

Veliki pisac, humanista i vizionar, francuski akademik Amin Maluf u knjizi „Brodolom civilizacija“ predstavlja studiju o nasleđu XX veka, o globalnom brodolomu koji preti da na dno ponese sve naše civilizacije ukoliko ne budemo solidarni.

PR
Brodolom civilizacija, foto: Promo Laguna
Brodolom civilizacija, foto: Promo Laguna
.

Analize Amina Malufa treba pažljivo čitati, jer njegova predviđanja više no jednom pokazala su se tačna, a njegovi strahovi opravdani. Pre dvadeset godina brinuli su ga osnaženi „Ubilački identiteti“, pre deset „Poremećenost sveta“, a danas je uveren da se bližimo pragu globalnog brodoloma, koji pogađa sve civilizacije.

Amerika je i dalje jedina velesila, ali gubi svaku moralnu verodostojnost. Evropa, koja je svojim narodima i ostatku čovečanstva dala najambiciozniji projekat našeg vremena, upravo se rastače. Arapsko-muslimanski svet zaglibio se u duboku krizu i očajava, što ima pogubne posledice po celu planetu.

Velike države u usponu ili preporodu, poput Kine, Indije i Rusije, izbijaju na svetsku pozornicu u štetnoj atmosferi u kojoj vlada pravilo „svako za sebe“ i zakon jačega. Nova trka u naoružanju čini se neizbežnom. Suočeni smo i sa drugim ozbiljnim pretnjama (klimatskim, ekološkim, zdravstvenim) koje pritiskaju planetu i kojima bismo se mogli odupreti samo globalnom solidarnošću, a upravo nam ona nedostaje.

Amin Maluf je Libanac rođen 1949. u Bejrutu od roditelja Arapa katoličke vere; studirao je sociologiju i ekonomiju, bio je u svojoj zemlji novinar i ratni reporter, a 1977, pred užasima građanskog rata u svojoj zemlji, prebegao je s porodicom u Pariz. Više od pola veka obilazi svet posmatrajući i tumačeći ono što vidi. Deluje istovremeno kao angažovani gledalac i kao mislilac, uplićući priče i razmišljanja, ponekad prepričavajući velike događaje čiji je bio jedan od retkih očevidaca, a potom se izdižući kao istoričar iznad sopstvenog iskustva, kako bi nam objasnio uzastopna zastranjivanja koja su dovela čovečanstvo na rub propasti.

Knjigu „Brodolom civilizacija“ Amina Malufa u prevodu Vesne Cakeljić možete pronaći od subote 26. septembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.