Optimizacija tokom izrade sajta - temelj za sajt koji prodaje

Izrada sajtova je vrlo slična izgradnji kuće - ukoliko temelj nije dobar, ništa drugo nije toliko bitno. Uloga temelja je neupitna, on je osnov dugotrajnosti i sugurnosti kuće u kojoj će se živeti, a kada su u pitanju Web sajtovi, taj temelj je optimizacija sajta.

PR
Izrada sajtova je vrlo slična izgradnji kuće, foto: Depositphotos/everythingposs
Izrada sajtova je vrlo slična izgradnji kuće, foto: Depositphotos/everythingposs
.

Zašto je važna optimizacija sajta još tokom procesa izrade?

Ignorisanje optimizacije tokom izrade web sajta je jedna od najvećih grešaka koje možete da napravite. Čak i ako se usredsredite na to da vaš sajt bude privlačan, da ima toliko napredan dizajn koji će korisnike ostaviti bez daha, ukoliko zanemarite optimizaciju tokom izrade sajta, ništa od toga neće biti važno.

Kada razvijate nov sajt - bilo da je reč o potpunom redizajniranju ili ažuriranju - morate da razmislite o optimizaciji. Zašto je to tako?

  • Uštedećete puno vremena.

  • Uštedećete mnogo novca.

  • Sajt će se bolje rangirati na Google-u.

  • Dobićete više saobraćaja na sajtu.

I poslednji i mnogima i najbitniji razlog zašto vam je potreban SEO tokom izrade i dizajna sajta je:

  • Zaradićete više novca.

Da biste to postigli, predstavljamo vam SEO pravila koje bi trebalo da uzmete u obzir prilikom razvoja i dizajniranja web sajta. Za ovu listu konsultovali smo stručnjake iz internet marketing agencije Web Business Solutions.

Arhitektura sajta i interlinkovi

Kao i kod izgradnje kuće, arhitektura sajta mora biti dobro osmišljena u samom startu,

Takođe, ako vaš postojeći sajt nema dobru tematsku arhitekturu, potrebno je da se ista preuredi na logičniji način.

Arhitektura sajta odnosi se na to kako su stranice vašeg sajta strukturirane jer će Google lakše popisati vaše stranice ako su one dobro organizovane. Takođe, povezivanje stranica je takođe vro bitno.To povezivanje postiže se interlinkovima i pomaže korisnicima (i Google-u) da se kreću po sajtu i da lakše dođu do željenog sadržaja.

Indeksiranje sajta

Tokom čitavog procesa razvoja sajta trebalo bi da se isti redovno proverava kroz razne alate kako bi se osiguralo da se sve stranice i sadržaji na sajtu mogu pretraživati. Takođe, obavezno je da se proveri da li datoteka robots.txt ima grešaka.

Izrada sajtova koji su funkcionalni

Ako bismo morali da izdvojimo jednu stvar koja je najvažnija kada je u pitanju izrada sajtova, to bi bila funkcionalnost istih. Svaki web sajt ima neku svrhu. Na primer, informisanje posetilaca ili prodaja proizvoda. Svaka karakteristika vašeg sajta trebalo bi da služi u korist toj svrsi, poćevši od menija, do polja “kupi odmah”. Ne postoji bolje vreme za proveru neispravnih veza i grešaka na sajtu od faze same izrade i razvoja sajta.

Prilagođenost mobilnim uređajima

S obzirom da se skoro 60% pretrage vrši putem mobilnih uređaja, od ključne je važnosti da sajt koristi neki oblik dizajna koji je prilagođen mobilnim uređajima. Taj dizajn može da uključuje kompresije veličina slika radi povećanja brzine sajta, ali i potpuno mobilne responsivne stranice.

Zaključak: Uvek je bolje napraviti u startu funkcionalan web sajt, a ponekada je čak i lakše, ukoliko postojeći sajt ima previše problema pristupiti izradi sajta iz početka. Pri tome, klijent, programer, dizajner i stručnjak za optimizaciju moraju da budu usaglašeni tokom čitavog procesa kako bi sve ove stavke bile ispoštovane do kraja i kako bi se dobio najbolji mogući rezultat.