"Petrogradski list" u romanima Vanje Bulića

Iz štampe su upravo izašli devetnaesto izdanje „Simeonovog pečata“ i jedanaesto izdanje „Jovanovog zaveštanja“, romana Vanje Bulića. A oktobru će prilikom zvanične posete Beogradu, Vladimir Putin, predsednik Rusije, vratiti Srbiji „Petrogradski list“, istregnutu i ukradenu stranu 166 iz Miroslavljevog jevanđelja. Kakve veze imaju ove dve vesti?

PR
Jovanovo zaveštanje, foto: Promo Laguna
Jovanovo zaveštanje, foto: Promo Laguna
.

Miroslavljevo jevanđelje se sedam vekova nalazilo u manastiru Hilandar, u Svetoj gori, jedinoj monaškoj državi na svetu. Radnje oba romana Vanje Bulića vezane su za manastir Hilandar i značajnu ulogu u njima ima Miroslavljevo jevanđelje, koje je se našlo u ediciji Uneskoa „Pamćenje sveta“ kao jedno od 120 najvrednijih nepokretnih dobara u istoriji ljudske civilizacije. „Petrogradski list“ je 1848. godine nožem isekao iz Miroslavljevog jevanđelja ruski vladika Porfirije Uspenski i predao ga na dar ruskom caru.

„Petrogradski list“ je, pored živih likova, u stvari glavni junak romana „Jovanovo zaveštanje“. Postojala je kletva u Hilandaru da će se dogoditi nešto strašno onome ko otuđi Miroslavljevo jevađelje. A nakon što je 1896. godine Aleksandar Obrenović iz Hilandara doneo u Beograd Miroslavljevo jevanđelje, ugasile su se tri dinastije, čiji su monarsi Miroslavljevo jevađelje, ili kradeni deo, smatrali i koristili kao ličnu svojinu. Tako su sa poslednjim vladarem iz loze nestali Obrenovići, Karađorđevići u Srbiji i Romanovi u Rusiji. Sva tri monarha su ubijena.

U romanu „Jovanovo zaveštanje“, postoje dva tajna društva – u Srbiji „Za kralja i otadžbinu“ i u Rusiji „Za cara i otadžinu“. Rusko tajno društvo želi da vrati „Petrogradski list“ u Srbiju, a srpsko društvo želi da kompletirano „Miroslavljevo jevađelje“ vrati na Hilandar, jer postoji verovanje da će se povratkom najznačajnijeg ćiriličnog spisa na Hilandar vratiti monarhije u Rusiju i Srbiju.

Još jedno izdanje čitanog &Simeonovog pečata&, foto: Promo Laguna
Još jedno izdanje čitanog "Simeonovog pečata", foto: Promo Laguna
.

Divna tema za razmišljanje šta će se dogoditi kada Vladimir Putin donese u Srbiju „Petrogradski list“...