Urban

Kako da raščistimo s nezdravim osećanjima - "Emocionalni prtljag" u prodaji od 25. jula!

U životu ima trenutaka kada više ne možemo da razumemo sebe. To mogu biti obični svakodnevni trenuci, poput nezatvorene tube paste za zube koja je izazvala bračnu krizu. Ili su to možda malo manje svakodnevni trenuci, recimo kada nas bez ikakvog razloga napadne i izvređa potpuno nepoznata osoba, a mi zapanjeno primetimo da nas je to potpuno izbacilo iz koloseka.

23.07.2020. - 11:00h
Potražite u knjižarama od 25. jula!
Potražite u knjižarama od 25. jula!foto: Promo/Laguna

Vivijan Ditmar, stručnjak za pitanja ljudskih osećanja i emocionalne inteligencije, u sjajnoj knjizi „Emocionalni prtljag“ donosi nam odgovor na pitanje kako da raščistimo s nezdravim osećanjima.

„Proteklih godina počela sam da delim iskustva s ljudima koje sam sretala na seminarima o razvoju ličnosti, na proslavama, na obuci za menadžere i rukovodioce, da navedem tek nekoliko primera“, istakla je Vivijan u uvodu knjige. „Ustanovila sam da svi imamo ranac s emocionalnim prtljagom i da svi stalno iznova doživljavamo trenutke u kojima nam emocionalna kontrola zakaže – bilo da se radi o prekaljenom menadžeru, trezvenom inženjeru, umetniku sklonom sanjarenju ili majci koja s mnogo ljubavi podiže svoju decu.“

Emocionalni prtljag – to su teška, neprerađena osećanja iz prošlosti koja svako od nas vuče sa sobom: strah, bes, tuga, bol... Zbog takvih osećanja burno reagujemo čak i kada je reč o sitnicama i zato nas opterećuju u svakodnevici, u našim odnosima sa drugim ljudima i na poslu. Sitnice u svakom trenutku mogu da nas izvedu iz takta: munjevitom brzinom nas preplavljuju emocije ili nismo u stanju da bilo šta osećamo. Naše misli se neprestano vrte ukrug ili nas obuzima potreba da se najedemo čokolade.

Vivijan Ditmar nam pokazuje kako da se inteligentno nosimo sa svakodnevnim izazovima jer naš emocionalni prtljag nipošto ne mora biti suvišan teret. Naprotiv, prepun je baga koja čekaju da ih razotkrijemo.

Svako životno iskustvo, bez obzira na to koliko je teško, u sebi krije i poklon. A ključ koji vodi ka tom poklonu možemo da pronađemo u svom emocionalnom prtljagu. Ako svesno pokušamo da se suočimo s tim teretom, onda on može da se pretvori u izvor povezanosti i istinske intimnosti.

Knjigu „Emocionalni prtljag“ možete pronaći od subote 25. jula u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.