Najemotivnija knjiga nobelovca Petera Handkea: "Nesreća bez želja" - u prodaji!

Od nobelovca Petera Handkea u knjižare stiže roman „Nesreća bez želja“, koji predstavlja sažet, pa ipak začudno detaljan portret njegove majke, kojoj su istorija i životne okolnosti gotovo izbrisale identitet.

Detaljan portret njegove majke, foto: Promo/Laguna
Detaljan portret njegove majke, foto: Promo/Laguna
.

Majka Petera Handkea bila je nevidljiva žena. Celog života, koji je zahvatao nacističku eru, rat i posleratnu potrošačku ekonomiju, borila se da ne pokazuje osećanja, samo da bi stigla do strašnog zaključka: „Uopšte više nisam ljudsko biće.“

U nesreći obično postoji želja da se iz nje izađe, dok je nesreća Marije Handke bila totalna, nesreća bez želja, koja ju je mogla odvesti jedino ka samoubistvu. U 51. godini ubila se prekomernom dozom tableta za spavanje.

Nekoliko nedelja po njenoj smrti, Peter Handke počinje da beleži ono što zna, ili misli da zna, o svojoj majci, da ispisuje stranice o njenom životu i smrti pre nego što ga prevladaju „krajnja potreba za saopštavanjem i krajnja onemelost“. Pa ipak, iskustvo neizrecivog, koje označava tugu i ljubav, leži u srcu ove kratke i duboko potresne knjige, možda najboljeg dostignuća velikog savremenog pisca.

Knjigu „Nesreća bez želja“, sa predgovorom pisca Vladimira Tabaševića, možete pronaći od petka 26. juna u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.