Izvanredan roman Petera Handkea "Kratko pismo za dugi rastanak" u prodaji od 7. maja

Peter Handke, nobelovac koji je uzburkao svetsku književnu scenu, u svom izvanrednom romanu „Kratko pismo za dugi rastanak“ govori o mladom čoveku koji putuje po Sjedinjenim Američkim Državama tražeći svoju ženu Juditu, ali u isti mah i beži od nje.

PR
Kratko pismo za dugi rastanak, foto: Promo Laguna
Kratko pismo za dugi rastanak, foto: Promo Laguna
.

Tragajući za svojom ženom Juditom, bezimeni junak romana, mladi Austrijanac u Americi, dolazi do hotela u Providensu, gde ga na portirnici čeka pismo: „U Njujorku sam. Ujedno te molim da me ne tražiš, ne bi bilo dobro da me pronađeš.“ S vremenom, međutim, postaje jasno da Judita zapravo njega progoni s namerom da ga ubije. On provodi dan u Njujorku, zatim odlazi u Filadelfiju, gde će mu se pridružiti stara ljubav sa svojom dvogodišnjom ćerkom. Voze se zajedno do Sent Luisa, a potom, da bi umakao nemilosrdnoj Juditi, on kreće na zapad ka Tusonu i otud ka Oregonu. Na obali Tihog okeana srešće svoju ženu sa pištoljem u ruci.

Jezik, stil i atmosfera su najjače književno oružje Petera Handkea, koji u svojim delima majstorski opisuje očaj pojedinca, njegovu izgubljenost u savremenom svetu, depresiju i jezu Europe. Ovoga puta u romanu „Kratko pismo za dugi rastanak“, fasciniran američkom kulturom, upušta se u potragu za identitetom, i možemo reći da je ovo možda njegov najzabavniji roman, najbliži širokoj publici, ali i duhu vremena.

Roman „Kratko pismo za dugi rastanak“ možete pronaći od četvrtka 7. maja u knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.