Urban

U Kraljevu predstavljene istorijske knjige za decu Slobodana Stanišića

Mnogo đaka i ljubitelja istorije okupilo se u Narodnoj biblioteci Stefan Prvovenčani u Kraljevu na promociji istorijskih izdanja omiljenog dečjeg pisca Slobodana Stanišića. Na prepoznatljiv humorističan način, Stanišić je održao interaktivni zabavni čas istorije, a deca su bila oduševljena.

30.01.2020. - 08:00h
Da li je moguće opisati viteške duele, mačevanja, ratne pohode i velike bitke bez strašne surovosti?
Da li je moguće opisati viteške duele, mačevanja, ratne pohode i velike bitke bez strašne surovosti?foto: Vulkan/Promo

Uz mnogo smeha, mališani su autoru postavili brojna pitanja, pa su saznali da je prvu pesmu napisao sa samo sedamnaest godina, a kao omiljenu knjigu izdvaja Tango za troje, čije reizdanje uskoro očekujemo u Vulkančiću.

Ovaj pisac poezije i ljubavnih priča za tinejdžere poznat je i po brojnim istorijskim delima za decu.

Da li je moguće smestiti ličnosti jednog teškog, ozbiljnog i surovog vremena kakav je bio srednji vek, u nežne, ljubavne, čak humorističke scene kao zanesene, plemenite likove?

Da li je moguće baviti se periodom velikih i surovih borbi u kojima dominiraju Murat, Bajazit, Tamerlan, a suprotstavljaju im se kralj Milutin, Stefan Dečanski, Dušan Silni, knez Lazar, Marko Kraljević ili Miloš Obilić, hrabri, zaneseni i pomalo zaljubljeni?

Da li je moguće opisati viteške duele, mačevanja, ratne pohode i velike bitke bez strašne surovosti, odsecanja ruku, glava i prolivanja krvi?

Ako se nekome ovo čini nemogućim, taj sigurno nije pročitao bar jedan od dvanaest romana ili osam Istorijskih potraga Slobodana Stanišića objavljenih u Vulkančiću. Ove knjige obuhvataju period od kraja trinaestog do sredine petnaestog veka, tačnije od ženidbe kralja Milutina mladom Simonidom do gradnje grada Smedereva i vladavine despota Đurđa Brankovića.

Zanimljivo je da su datumi, godine i važni događaji tačno navođeni, oni čine osnovu oko koje autor razvija radnju. Pritom su opisi bitaka, raspored vojnih snaga, zamisli vojskovođa i ponašanja učesnika, slikovito i uverljivo opisani. Ponekad se stiče utisak da je pisac i sam prisustvovao ovim zbivanjima. Često su ti opisi uverljivi do te mere da stvaraju predstave u čitaočevoj svesti, kao da su pred njim žive slike, film iznetih događanja.