Urban

Učenje i razumevanje uopšte ne mora da bude teško: Predstavljena društvena igra "Sveznalkov rečnik: Poslovice i izreke"

Učenje i razumevanje poslovica uopšte ne mora da bude teško! Naprotiv, kada se uči kroz igru, znanje se lakše usvaja. To je bila i osnovna ideja kreativnih ljudi koji su osmislili edukativnu društvenu igru „Sveznalkov rečnik: Poslovice i izreke“.

25.12.2019. - 10:15h
Učenje i razumevanje poslovica uopšte ne mora da bude teško
Učenje i razumevanje poslovica uopšte ne mora da bude teškofoto: Promo Laguna

Na promociji koja je održana 23. decembra u kafeteriji Bukmarker, u knjižari Delfi u SKC-u, govorili su Aleksandar Milković, glumac i jedan od autora igre, i Ivana Mitrović, producent Jutjub emisije „Sveznalkov rečnik“, iz koje je poteklo Lagunino izdanje.

U igri postoji 60 karata – 30 karata je sa ispisanim poslovicama kojima nedostaje jedna reč, na drugih 30 su slike tih reči koje nedostaju u poslovicama. Tu su i pravila i objašnjenja za igru, koja na potpuno originalan način doprinosi boljem poznavanju našeg nasleđa i razvijanju moždanih vijuga!

Deca uživaju u igri „Sveznalkov rečnik: Poslovice i izreke“. „Ova igra može da se igra od 15 minuta do celog sata, zavisi od broja učesnika“, kaže Aleksandar. „Pokušali smo da napravimo igru koja će da podstakne i roditelje i bake i deke da se igraju zajedno sa decom. Na početku je i potrebna asistencija nekog od starijih ko će pratiti igru, brojati poene i tumačiti poslovice.“

Objašnjenja svih poslovica data su u uputstvu za igru.

„Početna tačka bile su nam ’Vukove poslovice’ koje su poređane po azbučnom redu. Neke su zastarele, neke poznate, a neke zanimljive i slikovite, ali smo ih zaboravili. Napravili smo izbor i uz pomoć lektorke dodali edukativnu crtu“, rekao je Aleksandar.

„’Sveznalkov rečnik’ razvija ne samo kreativnost već i strpljenje i empatiju, podstiče bolje opažanje i asocijativno povezivanje. Kad radimo sa decom, vidimo da postoji potreba da se pomogne nekome ko možda sporije dolazi do rešenja“, rekla je Ivana Mitrović.

Na kraju promocije smo se i sami igrali i naučili nove poslovice.

„Sveznalkov rečnik: Poslovice i izreke“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.