Klavirski resital Sanje Sodad u Beogradu i Novom Sadu

Klavirskim resitalom Sanje Sodad (Srbija/Francuska), Fondacija Vasilije Mokranjac u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Kulturnom stanicom Svilara i Muzičkom omladinom Bograda nastavlja sa programom obeležavanje 35 godina od upokojenja jednog od najznačajnijih stvaralaca srpske muzike, Vasilija Mokranjca.

Sanja Sodad, foto: Fondacija Mokranjac
Sanja Sodad, foto: Fondacija Mokranjac
.

Koncert u Novom Sadu zakazan je za ponedeljak, 23. decembra s početkom u 19 časova u Kulturnoj stanici Svilara, dok će se beogradski koncert održati u četvrtak, 26. decembra u Galeriji SANU s početkom u 18 časova.

Sanja Sodad počinje da uči klavir u šestoj godini u Muzičkoj školi “Kosta Manojlović” u Zemunu u klasi prof. Zlate Maleš, dok akademsko obrazovanje nastavlja na pariškom konzervatorijumu u klasi Žaka Ruvijea.

U toku pijanističke karijere nastupa sa Beogradskom filharmonijom, Filharmonijom iz Esena, iz Avinjona, Ukrajinskim simfonijskim orkestrom, orkestrom Vojske Jugoslavije, Gudačima Svetog Đorđa i izvodi resitale u Srbiji, Francuskoj, Rusiji, Japanu, Brazilu, Australiji, Francuskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj republici, Austriji, Italiji, Nemačkoj i Mađarskoj, itd.

Iskustvo stiče i na takmičenjima za mlade u Bukureštu, Košicama, Parizu i Novgorodu sa kojih se vraća sa najvišim priznanjima, a zatim slede i prva nagrada na takmičenju K.Černi u Pragu, druga nagrada na takmičenju V.Horovic u Kijevu, prva nagrada na međunarodnom takmičenju u Valensiji 2010. kao i treća nagrada na skoro završenom Jeunesses Musicales takmičenju u Beogradu marta 2019. godine.

Sa sestrom Lidijom 2002. godine osniva klavirski duo koji sa uspehom nastupa na najznačajnijim festivalima kao što su BBC Proms u Londonu, Fol Žurne u Nantu i u Tokiju, Rok d’Anteron, kao i BEMUS, NOMUS i SOMUS festivalima u Srbiji.

2005. godine osvajaju dve specijalne nagrade na takmičenju ARD u Minhenu što im omogućava nastupe sa najprestižnijim orkestrima – Nacionalni Francuski orkestar, Sinfonia Varsovia, Orkestar francuskog Radija, Britn Sinfonija, Hong Kong Sinfonijeta.

Sanja će se novosadskoj i beogradskoj publici predstaviti sa delima Frederika Šopena, Roberta Šumana i Vasilija Mokranjca. Ulaz na sve koncerte je besplatan, a programi se održavaju uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i SOKOJ-a i uz partnersku saradnju Srpske akademije nauka i umetnosti, Radio televizije Srbije, Kulturne stanice Svilara, Muzičke omladine Beograda, Zadužbine Ilije M. Kolarca, Narodnog muzeja i drugih.